Apoteker tør ikke sælge Uruguays statsdyrkede pot

Uruguay er det første land, hvor staten begynder at sælge og producere marihuana.

Det var tidligere præsident José Mujica, der lancerede tiltaget om en delvis lovliggørelse af pot. (Foto: ANDRES STAPFF © Scanpix)

Marihuana dyrket af staten vil fra midten af august kunne købes lovligt på apoteker i Uruguay.

Men apotekerne er urolige for sikkerheden, og kun 50 ud af 1.200 apoteker er registreret og klar til at sælge statsproduceret pot fra begyndelsen af august. De er bange for, at de bliver mål for narkokriminalitet.

- Jeg har ikke sikkerhedsforanstaltningerne til at sælge marihuana, siger Mariana Eschessarry fra et apotek i bydelen Cerro i hovedstaden Montevideo, som nyhedsbureauet AP har talt med.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kan sælge det på politistationerne. De ligger på hvert gadehjørne og har 24-timers sikkerhed, siger hun.

Målet med at legalisere marihuana var at bekæmpe kriminalitet og drab, der var koblet til narkohandel i Uruguay. Men apotekerne frygter, at de bliver ofre for røverier, hvis de begynder at sælge pot.

- Jeg har ikke noget behov for at være en del af en konflikt med mennesker, som allerede sælger pot i nabolaget, siger Marcelo Trujillo, der ejer tre apoteker i Cerro i hovedstaden Montevideo ifølge nyhedsbureauret AP.

I 2013 gjorde Uruguays venstreorienterede regering det lovligt for hashrygere at dyrke deres egne potplanter. Eneste betingelse var, at man meldte sig ind i statsregulerede klubber.

Nu får registrerede rygere også lov til at købe op til 40 gram pot om måneden på registrerede apoteker. Godkendte købere skal identificere sig med fingeraftryk.

FacebookTwitter