Apple, Facebook, Google, Microsoft og Twitter går op imod Trump

En række af de helt store teknologivirksomheder blander sig nu i den juridiske strid om Trumps indrejseforbud for udvalgte nationaliteter.

Folkeprotester mod indrejseforbuddet i Los Angeles International Airport. (Foto: © David Mcnew, Scanpix)

Flere af verdens største teknologifirmaer - med Apple, Google, Facebook, Microsoft, Snapchat og Netflix i spidsen - har dannet fælles front mod den amerikanske præsident Donald Trumps indrejseforbud.

Trumps direktiv, som officielt hedder Protecting the Nation from Foreign Terrorist Entry into the United States, forbyder folk fra syv udvalgte lande, at rejse ind i USA.

Dette har allerede berørt ansatte hos flere af de største amerikanske techgiganter, og nu blander flere af virksomhederne sig så direkte i sagen.

Indsender fælles erklæring til appeldomstol

97 teknologifirmaer har netop indsendt en fælles juridisk støtteerklæring til staten Washington, som med succes har fået rettens ord for, at Trumps dekret strider mod den amerikanske forfatning.

Dommer James Robarts afgørelse i Washington betyder, at indrejseforbuddet midlertidigt er stoppet i hele USA.

Donald Trumps regering accepterer dog ikke afgørelsen, og det amerikanske justitsministerium har derfor anket sagen. Det er netop i denne appelsag, at partsindlægget fra de mange techfirmaer skal bruges.

I støtteerklæringen (et såkaldt amicus brief, der kan indsendes af parter, som er særligt berørt af en juridisk strids kerne), argumenterer de 97 techfirmaer blandt andet for, at indrejseforbuddet skader deres forretning:

- Dekretet er en betydelig afvigelse fra principperne om fairness og forudsigelighed, der har reguleret immigrationssystemet i USA i mere end halvtreds år - og som følge påfører det betydelig skade på amerikanske virksomheder, innovation og vækst.

- Dekretet gør det vanskeligere og dyrere for amerikanske virksomheder at rekruttere, ansætte og fastholde nogle af verdens bedste medarbejdere. Det forstyrrer igangværende virksomhedsdrift. Og det truer virksomhedernes evne til at tiltrække talent, forretning, og investeringer til USA, lyder det blandt andet i det 53 sider lange dokument.

Tesla er ikke med

Som det fremgår af ovennævnte underskrivere, kommer erklæringen fra en markant del af de allerstørste amerikanske teknologifirmaer.

Mediet The Verge bemærker dog, at der er et højt profileret teknologifirma der glimrer ved sit fravær - nemlig elbilproducenten Tesla.

Firmaets karismatiske leder, Elon Musk, har på Twitter tidligere givet udtryk for, at han ikke mener, at Trumps tiltag er den rette løsning på det problem, præsidenten søger at løse.

https://twitter.com/elonmusk/status/825502400454594561

På trods af Musks udmeldinger, har en række af hans følgere skudt ham i skoene, at han ikke har taget tydeligt nok afstand fra Trumps immigrations-initiativ.

Elon Musk sidder med i to komiteer nedsat af Trump. I første omgang var han en del af Trumps økonomiske advisory board men er nu også med i Trumps Manufacturing Jobs Initiative, som har til formål at få flere amerikanske firmaer til at producere produkter i USA.

Her sidder Musk sammen med en række andre markante direktører fra store amerikanske firmaer som fx Dell, Ford og Boeing. Komitéen har ikke deltagelse fra nogle af de firmaer, der har underskrevet erklæringen mod Trumps dekret.