Apple og Google vil lancere værktøj til smittesporing

Konkurrenterne Apple og Google vil hjælpe folk med at finde frem til smittekæder med nyt værktøj.

Apple og Google lancerer et samarbejde, der skal hjælpe med at bekæmpe coronavirusudbruddet. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

To af de helt store rivaler i den teknologiske verden går nu sammen i kampen mod det verdensomspændende udbrud med coronavirus.

Der er tale om Apple og Google, der i fællesskab vil udvikle et værktøj, der kan hjælpe med at foretage effektiv smittesporing.

Det oplyser de to giganter i en udtalelse.

- Alle os hos Apple og Google mener, at der aldrig har været et vigtigere tidspunkt at samarbejde tæt på for at løse et af de mest alvorlige problemer i verden, lyder det i den fælles udtalelse.

Formålet med det nye samarbejde er at udvikle et værktøj, hvor man eksempelvis kan registrere, at man testes positiv for coronavirus.

Personer, der har været tæt på den smittede, vil så modtage en notifikation på deres telefon om det nye smittetilfælde.

- Apple og Google er installeret på 98 procent af alle verdens mobiltelefoner. Det fungerer på samme måde i alle lande. Så hvis jeg bruger det her og rejser til Tyskland eller USA, kan app'en stadig finde frem til de mennesker, jeg har været for tæt på. Det, tror jeg, er en gamechanger, siger Henrik Moltke, DR's viden- og tech-korrespondent.

Datasikkerhed i top

Apple og Google vil sørge for, at deres styresystemer til smartphones - henholdsvis iOS og Android - uden problemer kan håndtere kommunikationen på tværs af styresystemerne.

De to selskaber understreger desuden, at datasikkerheden vil være i top, og at man kun deltager i deling af oplysninger, som man selv godkender.

Delingen af information skal ske gennem bluetooth, oplyser de.

Værktøjet ventes at blive gjort klar i løbet af de kommende måneder.

- Gennem tæt samarbejde med udviklere, regeringer og offentlige sundhedsmyndigheder håber vi på at kunne udnytte teknologiens magt til at hjælpe lande over hele verden med at bremse spredningen af Covid-19 og vende hurtigere tilbage til hverdagslivet, skriver Apple og Google.

Covid-19 er den sygdom, man kan udvikle, hvis man smittes med coronavirus.

Danmark på vej med app

Flere lande er allerede i gang med at udvikle apps til smittesporing. Også i Danmark har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddelt, at man vil udvikle en app, der skal hjælpe med at kortlægge smittekæder.

Men DR's viden- og tech-korrespondent har mere tillid til de internationale giganters påfund:

- Apple og Google har implementeret en meget privatlivsorienteret teknologi, som gør, at det er fuldstændig anonymt. Og det er sikrere end de her hjemmebyggede systemer, som mange lande har prøvet at lave i mellemtiden, siger Henrik Moltke.

Apple og Googles samarbejde vil gøre det lettere for sundhedsmyndigheder eksempelvis at udsende advarsler til både iOS og Android, lyder det.

At opspore smittekæder er af blandt andet Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anset som en vigtig del af kampen mod coronavirus.

På verdensplan har over 100.000 coronasmittede personer mistet livet under udbruddet, der begyndte i Kina i slutningen af december sidste år.

I Danmark har 247 coronasmittede personer mistet livet.

/ritzau/DR Nyheder