Apple-topchef om milliardskat: Ikke kun Trumps skyld

Firmaet vil betale skat i USA af penge, som hidtil har været ophobet i udlandet.

- Jeg håber, og jeg har tiltro til, at det kan blive brugt til at tjene et højere formål, hvad enten det er infrastruktur eller uddannelse eller andet, som vil medføre flere arbejdspladser i USA, siger Apples topchef Tim Cook. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Gennem de næste fem år vil Apple investere 350 milliarder dollar i produktion og udvikling i USA, hvilket vil skabe mere end 20.000 job.

Det annoncerede firmaet i en pressemeddelelse, hvor det også fremgik, at man vil betale omkring 38 milliarder dollar i skat i USA som følge af den store skattereform, som Kongressen for nylig vedtog.

Apples topchef Tim Cook siger til ABC News, at han har store forventninger til firmaets beslutning:

- Jeg håber, og jeg har tiltro til, at det kan blive brugt til at tjene et højere formål, hvad enten det er infrastruktur eller uddannelse eller andet, som vil medføre flere arbejdspladser i USA.

Cook tilføjede, at han aldrig har ment, at det tidligere skattesystem var godt for USA, da det medførte, at pengene forblev uden for landet og motiverede ”folk til at investere andre steder end i dette land”.

Systemet gav mulighed for at udsætte beskatning af overskud, og det betød, at amerikanske selskaber har oplagret svimlende beløb i andre lande.

Den manøvre er Apple og andre multinationale selskaber ofte blevet kritiseret for.

Ikke udelukkende en konsekvens af reform

Apples udmelding fik USA’s præsident Donald Trump til tasterne på Twitter, hvor han skrev:

- Jeg lovede, at min politik ville give firmaer som Apple mulighed for at få kæmpestore pengemængder tilbage til USA. Godt at se at Apple følger op som et resultat af skattelettelser.

Tim Cook er dog ikke enig med præsidenten i, at Apples beslutning udelukkende kommer som følge af Republikanernes skattereform.

- Lad mig sige det helt tydeligt: Der er store dele af det, som er et resultat af skattereformen, og der er store dele af det, som kunne være blevet gjort i enhver situation, lød det fra topchefen.

Cook sagde sidste år, at firmaet ville trække en betragtelig del af det beløb, man har akkumuleret uden for USA, hjem, hvis virksomhedsbeskatningen blev sænket.

Med den nye skattereform, som er den største i over 30 år, er selskabsskatten blevet sænket fra 35 procent til 21 procent.