Arabienskender: Unge fravælger Islamisk Stats ”taberprojekt”

Unge arabere vender Islamisk Stat ryggen. De kan se, at IS’ projekt er udsigtsløs, vurderer en kender.

En gruppe af unge spiller kort i den tunesiske by Sidi Bouzid - byen hvor det arabiske forår begyndte. Men år med krig og kaos har ikke givet de unge mere mod på demokrati. De ønsker blot stabilitet. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Når unge arabere vender Islamisk Stat og kalifatet ryggen og kalder det for en trussel, så skyldes det først og fremmest terrororganisationens manglende held og succes i den arabiske verden.

Det vurderer Steen Nørskov, der er radiovært på ’Arabiske Stemmer’ på P1 og som har et indgående kendskab til arabiske forhold.

Islamisk Stat er på tilbagetog på flere fronter i både Syrien og Irak. I marts tabte organisationen den historiske by Palmyra til de syriske regeringsstyrker, mens irakiske styrker med hjælp fra amerikanske bombefly fik trængt Islamisk Stat bort fra en række landsbyer i den nordlige del af Irak.

- En masse unge på tværs af den arabiske verden har set, at IS’ projekt – hvis de overhovedet har følt sig tiltrukket af det – nu er udsigtsløs og ikke fører til noget godt, siger han og uddyber:

- Derudover kan de se, at IS taber. De seneste år er det kun gået tilbage i Syrien og Irak, hvor de er. Så IS er blevet et taberprojekt.

Stabilitet frem for demokrati

Undersøgelsen Arab Youth Survey, der er lavet af kommunikationsbureauet Burson-Marsteller, viser, at halvdelen af de unge arabere i undersøgelsen ser IS som den største trussel mod Mellemøsten. Større end arbejdsløshed og terror.

Og blot 13 procent kunne overveje at støtte IS, hvis de skruede ned for volden. Sidste år var det tal 19 procent.

Et andet punkt i undersøgelsen viser, at over halvdelen af de unge finder stabilitet vigtigere end demokrati.

Det skyldes, at demokrati har fået et dårligt ry i den arabiske verden, forklarer Steen Nørskov, der henviser til de arabiske oprør, hvor kaos, vold og krig herskede i blandt andet Tunesien og Egypen.

- Når man spørger folk, om de vil have mere af det, så siger de nej tak. De vil have stabilitet, forklarer han.

FacebookTwitter