Tema Asylstramninger

Arbejdende flygtninge i Holland skal aflevere 75 procent af deres indkomst

Pengene går til at betale for mad og leveomkostninger på landets asylcentre.

Lignende lovforslag i Danmark, Schweiz og Tyskland, som gør det muligt at beslaglægge kontanter og værdier fra flygtninge for at betale for deres ophold, har skabt røre for nyligt. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Herhjemme raser debatten om hvorvidt det er rimeligt at beslaglægge værdigenstande fra flygtninge, så værdierne kan bruges til at betale for dele af deres ophold i Danmark.

I Holland afleverer arbejdende flygtninge over 75 procent af deres indkomst for at dække mad og leveomkostninger for at bo i et asylcenter.

Sådan har man gjort det i Holland siden 2008, skriver The Guardian, der henviser til tal fra organisationen COA, som står bag de hollandske flygtningecentre.

Asylstramninger

Regeringen har vedtaget en række asylstramninger, som har vakt voldsom debat - både herhjemme og i udlandet. Blandt de mest diskuterede stramninger er, at asylansøgere skal betale en del af omkostningerne, hvis de har værdier for over 10.000 kroner. Og at de først kan søge om familiesammenføring efter tre år, mens deres sag er under behandling. Læs mere i temaet.

Gå til tema

En talsperson for ngo’en Vluchtelingenwerk Nederland, der kæmper for flygtninges rettigheder, udtaler sig om de hollandske regler til det britiske medie.

- Det er upassende at beslaglægge folks personlige ejendele, men hvis man har midlerne, er det passende, at man selv betaler for sine udgifter.

Lignende lovforslag i Danmark, Schweiz og Tyskland, som gør det muligt at beslaglægge kontanter og værdier fra flygtninge for at betale for deres ophold, har skabt røre for nyligt.

Så meget, at integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) måtte forklare Danmarks seneste asylstramninger for Europaparlamentet. Blandt andet det omstridte smykkelovforslag, som gør det muligt, at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande som smykker og kontanter for at betale deres ophold i Danmark.

The Guardian skriver endvidere, at flygtninge i Holland har betalt mere end 5,2 millioner kroner over de sidste fire år til leveomkostningerne i landets asylcentre.

Asylansøgere er også forpligtet til at oplyse om opsparinger og værdier, de bringer ind i Holland.