Arbejdsløsheden eksploderer: Over seks millioner amerikanere melder sig arbejdsløse

6,6 millioner amerikanere har meldt sig ledige den seneste uge. Det er rekord.

Landsdækkende nedlukning giver mange flere arbejdsløse amerikanere. (Foto: Chandan Khanna © Scanpix)

I løbet af den forløbne uge har 6,6 millioner amerikanere søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse. Det viser dugfriske arbejdsløshedstal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

Dermed er der sat en ny trist rekord for amerikanerne: Aldrig har så mange meldt sig ledige på så kort tid.

Dagens melding kommer i kølvandet på, at der for en uge siden blev skrevet historie, da 3,3 millioner amerikanere meldte sig som ledige, hvilket var det højeste antal nogensinde. Det var fire gange flere end den ærgerlige rekord fra 1982.

Amerikansk økonomi er hårdt ramt af coronakrisen, der har tvunget store dele af landet til at lukke ned, mens arbejdsløshedskurven bevæger sig opad.

- Det er decideret skræmmende læsning.

Sådan lyder det fra Casper Schrøder, DR's økonomikorrespondent.

- De her tal er uden historisk sidestykke i nyere tid. Det, der foregår på det amerikanske arbejdsmarked, er meget bekymrende, siger han.

Virusset har indtil videre kostet over 5.100 amerikanere livet. Ifølge Johns Hopkins University har 884 af dem mistet livet det seneste døgn. Landet har rundet 216.000 smittetilfælde, hvilket er det højeste på verdensplan.

Hjælpepakke og ny kurs

Økonomer har forudset, at den amerikanske arbejdsløshed kan nå 13 procent i maj.

Til sammenligning var arbejdsløsheden under finanskrisen ti procent på sit højeste niveau i 2009.

De amerikanske politikere har forsøgt at afbøde konsekvenserne ved den verdensomspændende økonomiske krise på hjemmefronten med en hjælpepakke på astronomiske 2.000 milliarder dollars.

Hjælpepakken, der er den største af sin slags i amerikansk historie, skal blandt andet komme de borgere og virksomheder til undsætning, der er ramt økonomisk som følge af coronaudbruddet.

I løbet af coronakrisen har den den amerikanske præsident, Donald Trump, mødt kritik for ikke at tage truslen fra virusset alvorligt. Trods kritikken peger flere meningsmålinger på, at opbakningen til præsidenten har været stigende i løbet af de seneste uger.

Præsident Trump har tidligere talt for at genåbne dele af samfundet til påske og advaret mod, at kuren ikke må blive værre end problemet. Siden har præsidenten dog udskudt en mulig genåbning og slået fast, at flere millioner amerikanere kan miste livet, hvis krisen ikke håndteres.

Ved et pressemøde natten til mandag erkendte præsidenten, at der var tale om "forfærdelige tal".

- Men hvis vi kan holde dødsfaldene nede på mellem 100.000 til 200.000 mod potentielle 2,2 millioner, vil det betyde, at vi har gjort et godt stykke arbejde, lød det fra præsidenten.

10 millioner nye ledige på to uger

Med dagens nyhed har knap 10 millioner amerikanere mistet deres job på blot to uger, og det viser for alvor, hvor hårdt ramt USA nu er, lyder det fra Dansk Industri.

- Mere end fire års jobfremgang er gået tabt på blot to uger. Der er en eksplosion i de amerikanske ledighedstal, hvilket vidner om, at coronakrisen nu har ramt amerikansk økonomi med utrolig hård kraft, lyder det fra Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

Han peger på, at tallene langt overstiger de tilsvarende fra finanskrisen - og der er ikke udsigt til bedre nyheder fra den anden side af Atlanten foreløbigt.

- Ledigheden stiger med et tempo, som vi aldrig har set før. Og det stopper desværre ikke her – ledigheden vil fortsætte den bekymrende himmelflugt i de kommende uger og måneder, nu hvor coronakrisen har bidt sig fast, lyder det fra Allan Sørensen, som kalder udviklingen gift for den amerikanske økonomi.

Cheføkonomen peger på, at de amerikanske forbrugere har stor magt i USA, og øget arbejdsløshed vil sætte mange familier under et stort økonomisk pres, hvilket vil ramme forbruget. Kongressens store hjælpepakke kan afbøde "katastrofen", men den er ikke nok til at redde amerikansk økonomi og arbejdsmarkedet fra massiv tilbagegang, vurderer han.

Og det kommer til at ramme Danmark, lyder det.

- Danske eksportvirksomheder vil tabe ordrer i hobetal i udlandet som følge af coronakrisen. Alene eksporten til USA vil formentlig falde med et tocifret milliardbeløb i 2020.

FacebookTwitter