Argentinas tidligere diktator idømt 20 år for henrettelser

I alt er 15 medlemmer af militærjuntaen dømt for at medvirke i Operation Kondor, der forfulgte statens fjender

Reynaldo Bignone, der var argentinsk diktator fra 1982-1983, blev dømt til 20 år i fængsel. (Foto: ENRIQUE MARCARIAN © Scanpix)

Femten tidligere medlemmer af militærjuntaen i Argentina er fredag blevet dømt for at have planlagt at kidnappe og henrette afhoppere som en del af den berygtede Operation Kondor. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Operation Kondor var en koordineret operation af diktaturerne i Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Brasilien og Bolivia i 1970'erne og 1980'erne. Formålet var at opsøge og henrette afhoppere og andre fjender af diktaturerne, som levede i eksil.

Den 88-årige general Reynaldo Bignone, der var argentinsk diktator fra 1982-1983, blev dømt til 20 år i fængsel. Fjorten af de resterende 16 anklagede fik mellem otte og 25 års fængsel. To blev frikendt.

- Denne dom over koordinationen af grusomheder mellem militærdiktaturer i Sydamerika medfører en kraftfuld præcedens, der kan være med til at sikre, at disse grove overtrædelser af menneskerettighederne aldrig igen vil finde sted her, siger Jose Miguel Vivanco, formand for Sydamerikas afdeling af Human Rights Watch, til Reuters.

Da kendelsen blev afsagt, blev der blandt andet lagt vægt på, at over 100 personer forsvandt som følge af Operation Kondor under Argentinas diktatur fra 1976-1983.

Operation Kondor er opkaldt efter den bredvingede fugl kondoren, der blandt andet holder til i Argentina.

Operationen blev koordineret fra et fælles informationscenter hos Chiles berygtede hemmelige politiafdeling i Santiago, Chile.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk