Argentinerne siger farvel til det kendte og goddag til 'Argentinas Trump'

Den ultraliberale Javier Milei har vundet præsidentvalget i Argentina.

"I dag begynder slutningen på Argentinas nedtur", sagde Javier Milei i sin sejrstale søndag aften. (Foto: © Natacha Pisarenko, Associated Press)

Han har i sin valgkamp turneret rundt med en motorsav som symbol på alt det, han vil skære ned på i Argentina.

Korruptionen, det gamle system, den argentinske peso, centralbanken - ja, selve staten skal der være mindre af, hvis det står til Argentinas nyvalgte præsident, Javier Milei.

- I dag begynder genopbygningen af Argentina, sagde den nye præsident i sin takketale.

Og det er i høj grad et ønske om forandring, der har fået argentinerne til at sætte kryds ved Milei, fortæller DR's sydamerikakorrespondent, Kristian Almblad.

- Argentinerne er rigtig trætte af den økonomiske krise i landet, som de kan føle på egen pengepung.

En motorsav har været en fast del af Javier Mileis valgkamp. (Foto: © CRISTINA SILLE, Ritzau Scanpix)

40 procent af Argentinas 45 millioner indbyggere lever i fattigdom, og inflationen er på svimlende 140 procent, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er rigtig hårdt at være argentiner, så valget af Javier Milei som ny præsident er et fravalg af det kendte og et goddag til et næsten ubeskrevet blad, siger Almblad.

Javier Milei var oppe imod Sergio Massa, som er økonomiminister i den siddende venstreorienterede regering.

Massa fik godt 44 procent af stemmerne, mens Milei vandt med cirka 55,7 procent af stemmerne.

En tornado af ultraliberalisme

53-årige Javier Milei er blevet beskrevet som en "vildmand" og en "tornado af ultraliberalisme", fortæller Kristian Almblad.

Han er udtalt abortmodstander og værdipolitisk meget konservativ. Derfor har han også fået tilnavnet 'Argentinas Donald Trump'.

Både den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og Brasiliens ekspræsident Jair Bolsonaro har da også ønsket Milei tillykke med valget.

I de øvrige sydamerikanske lande, som primært ledes af venstrefløjspolitikere, er der lidt mere skepsis over for den nye præsident, fortæller Almblad.

Men nabolandene anerkender, at valget har været fair, og at Javier Milei er Argentinas nye præsident.

Farvel til pesoen og centralbanken

Et af Mileis mest markante valgløfter har været at afskaffe den argentinske peso og erstatte den med amerikanske dollar som officiel møntfod i Argentina.

Derudover har han sagt, at han vil afskaffe centralbanken i Argentina for at gøre op med "kræftsygdommen inflation".

- De to ting er meget, meget vidtgående. Om han så vil gøre det, bliver spændende at se, siger korrespondenten, som bed mærke i, at lige netop de to initiativer ikke blev nævnt i Javier Mileis takketale.

- Nu skal han snart i arbejdstøjet, og så må vi se, hvor langt han går. Men han skal jo også leve op til de valgløfter, han har givet, så det er ikke en nem manøvre, han kaster sig ud i.

Søndagens valg blev kaldt et skæbnevalg for argentinerne. Det kan du læse mere om i denne analyse: