Arkæologer afslører mystisk pyramide

Forskere mener ikke, at pyramiden blev bygget som en grav.

Den nye pyramide ligger i det sydlige Egypten og er ældre end den store Keopspyramide (længst til højre) i Giza ved Kario. Arkivfoto.

Arkæologer har offentliggjort fundet af en ældgammel pyramide i det sydlige Egypten. Men de ved ikke, hvad den skulle bruges til.

Pyramiden vurderes til at være omkring 4600 år gammel. Det vil sige nogle årtier ældre end den store Keopspyramide i Giza, skriver Live Science.

Arkæologer har kendt til trinpyramiden i nogle år, men startede først udgravningsarbejdet i 2010.

Kongekult

Da den blev bygget, var pyramiden 13 meter høj. Men stenene er løbende blevet plyndret, og derfor måler pyramiden nu blot fem meter i højden.

Pyramiden er en ud af syv såkaldte "provinsielle" pyramider og blev bygget af enten faraoen Huni (2635-2610 f.v.t.) eller Snefru (2610-2590 f.v.t.).

- Lighederne mellem pyramiderne er virkelig forbløffende, og der er helt sikkert en fælles plan, siger Gregory Marouard, forsker ved Chicago universitets orientalske institut, der har ledet udgravningen.

Mysterium

Ifølge Live Science er pyramidernes formål et mysterium. De kan have været symbolske monumenter dedikeret til en kongekult, der skulle bekræfte kongens magt i det sydlige Egypten.

De syv pyramider har ikke nogen indre kamre og var ikke bygget med begravelser for øje ligesom for eksempel de berømte pyramider i Giza.

Trods fundet af lig fra børn og babyer udenfor pyramiden, mener forskerne bag udgravningen ikke, at pyramiden var udtænkt som gravsted. De mener ligene blev placeret lang tid efter etableringen af pyramiden.