Arktisk område større end Middelhavet bliver fredet for fiskeri

En ny international aftale forpligter parter til ikke at fiske i området.

Det forventes, at aftalen varer i 16 år, mens de videnskabelige undersøgelser står på. (Foto: handout © Scanpix)

Et område i det centrale arktiske ocean, der er større end Middelhavet, skal beskyttes mod ureguleret fiskeri i fremtiden.

Sådan lyder en international aftale, som i går blev forhandlet på plads i Washington DC mellem de arktiske kyststater og fem større fiskerinationer. Dermed forpligter parterne sig til, at der ikke må fiskes i området, før der er bedre viden om fiskebestandene.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Kyststaterne tæller Kongeriet Danmark med Færøerne og Grønland, Canada, Norge, Rusland og USA.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder aftalen historisk og mener, at det er et eksempel på, at det internationale samarbejde om Arktis giver konkrete resultater.

- Vi viser hele verden, at vi kan blive enige om at indføre regler, inden fiskeri er gået i gang, og inden en eventuel uoprettelig skade er sket på fiskebestandene. Det er rettidig omhu. Jeg er glad for, at aftalen tager højde for de arktiske kyststaters særlige interesser i området, siger han i pressemeddelelsen.

Forskningsprogram etableres

Også fiskeriminister Karen Ellemann (V) er glad for, at der kommer en fiskeriaftale på plads, inden fiskeriet reelt er begyndt.

- I Arktis stiger temperaturerne næsten dobbelt så meget som den globale temperaturstigning. Derfor forventer vi, at fiskeri i den arktiske højsø på sigt vil blive kommercielt interessant. Det glæder mig, at EU også er part i aftalen og derigennem har varetaget medlemsstaternes interesser.

Som et led i aftalen etableres der et fælles videnskabeligt forsknings- og monitoreringsprogram, der blandt andet skal undersøge fiskebestandene i det store område og skabe et fundament for bæredygtigt fiskeri.

Ifølge BBC forventes det, at aftalen varer i 16 år, mens undersøgelserne står på.

Før aftalen endeligt kan skrives under, er der både et teknisk og juridisk arbejde, der skal være færdigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk