Armenien: Tusindvis demonstrerer mod præsidenten, der blev premierminister

Demonstrationerne mod Armeniens nye premierminister, som netop har afsluttet en 10 år lang tjans som præsident, fortsætter.

Tusindvis af mennesker er i den seneste uge strømmet på gaderne i Armeniens hovedstad, Yerevan.

Her har de blokeret veje og regeringsbygninger i protest, efter et enigt parlament i tirsdags udpegede Serzh Sargsjan som Armeniens premierminister.

DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, forventer, at protesterne vil fortsætte og udvikle sig.

- Lige nu er der en ny protest i gang, efter 120 mennesker blev anholdt i løbet af formiddagen. Og den oppositionspolitiker, der på mange måder er drivkraften bag den her bevægelse, han har opfordret de andre større byer i Armenien til at følge trop - det vil sige gå på gaden og nedlægge arbejdet, hvis man er statsansat, fortæller hun.

Protesten handler om, at Serzh Sargsjan lige har forladt præsidentposten, hvor han har siddet siden 2008.

Det er kun lidt over en uge siden, at han fratrådte posten som præsident, og kritikere kalder hans udpegning til premierminister for et forsøg på at samle magten om sig.

Ændrede forfatningen

Som præsident udførte Sargsjan blandt andet en ændring af landets forfatning i 2015, der overdrog magt til premierministeren og gjorde rollen som præsident til en mere ceremoniel stilling.

Da forfatningsændringen blev gennemført, afviste Sargsjan, at han ville gå efter posten som premierminister.

Det ændrede sig dog i marts måned, hvor han erklærede, at en udnævnelse til premierminister ville give ham mulighed for at ”dele ud af sin erfaring fra præsidentembedet”.

- Det er svært at se det på nogen anden måde, end at han vil sætte sig på magten. Diskussionen er snarere, om det er godt eller skidt for Armenien, siger Matilde Kimer.

Op mod 60 tilskadekomne

Protesterne, som siden sidste uge har spredt sig fra hovedstaden til andre mindre byer, har over en bred kam været fredelige.

Det kom dog til sammenstød mellem politi og demonstranter i mandags, hvor op mod 60 personer kom til skade. Der er også meldinger om, at adskillige demonstranter er blevet tilbageholdt i ugens løb.

Også da Sargsjan blev valgt i 2008 var der voldsomme protester. Her blev otte personer dræbt i sammenstød mellem politi og demonstranter.

Præsidenten, der blev premierminister, har et varmt forhold til Rusland og til præsident Putin, som i dag har lykønsket ham med den nye titel.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter