Arrangør: Femern-demonstration var en kunstproduktion

Organisationen Beltretter blev kritiseret for at hyre skuespillere til demonstrationer mod Femernforbindelsen. Nu forsvarer de sig.

Projekttegning af Femern-forbindelsen. (© Femern A/S)

- Vi har ikke betalt demonstranter for at protestere mod Femernforbindelsen, for der var ikke tale om demonstrationer.

Sådan lyder svaret fra den tyske organisation Beltretter, der er modstander af tunnelprojektet fra Rødbyhavn til Puttgarden, efter at det forleden kom frem, at organisationen havde betalt amatørskuespillere for at deltage i protestdemonstrationer mod tunnelen under Femern Bælt.

Femern-forbindelsen kommer til at løbe under vandet mellem Rødbyhavn og Puttgarden.

Men aktionerne, der fandt sted i både Leipzig, Kiel og på Femern, var anmeldt som kunstneriske produktioner og forsamlinger til myndigheder, skriver Beltretters pressetalskvinde, Karin Neumann, i en mail til DR.

- For at den slags (kunstneriske produktioner og forsamlinger, red.) skal blive godt, har man brug for folk, der kan det. Derfor har vi undtagelsesvis brugt professionelle, lyder det i svaret fra Beltretter.

Desuden fortæller Karin Neumann, hvordan aktører, der planlægger og står for tunnelprojektet samt lobbyister, ifølge Beltretter, bruger masser af danske skattepenge på at overbevise tyskerne om, at Femern-forbindelsen er en god ide.

Amatørskuespillere fik 450 kroner for at protestere

Det var den tyske lokalavis Lübecker Nachrichten, der i weekenden berettede, at Beltretter havde brugt amatørskuespillere i forbindelse med demonstrationer i flere tyske byer.

Ifølge avisens oplysninger havde amatørskuespillerne fået 60 euro - svarende til 450 kroner - plus transport for at vise, hvordan badevandet ifølge Beltretter bliver beskidt af Femernforbindelsen.

Derfor var skuespillerne under demonstrationen - eller kunstproduktionen - indsmurt i mudder for at vise, hvordan det bliver at bade i Østersøen, når forbindelsen er færdig.

Det, at Beltretter hyrede og betalte amatørskuespillere til en demonstration, fik alle tyske partier i delstaten Slesvig-Holsten, bortset fra miljøpartiet De Grønne, til at komme med heftige bemærkninger. Flere lokalpolitikere kaldte episoden for problematisk.

Beltretter har offentliggjort et svar på kritikken på deres egen hjemmeside. Du kan læse hele svaret her.