Artilleri af plastik og træ narrer russiske missiler ved fronten

Ifølge virksomhed bag kopi-artilleri spilder russerne missiler for millioner af kroner på at ramme falske våbensystemer.

At narre fjenden er blevet en del af krigen i Ukraine. Det har virksomheden Metinvest, der ellers er specialiseret i stål og minedrift, gjort til sit område.

På en fabrik et hemmeligt sted laver virksomheden kopier af krigsmateriel som for eksempel artilleri. Det bliver opstillet nær fronten, hvor russerne forveksler det med ægte artilleri og spilder dyrebare missiler på at destruere det.

- I øjeblikket afleveres alt, hvad virksomheden laver, til de væbnede styrker. Det er uden beregning. Alle udgifter dækkes af vores virksomhed, siger et medlem af Metinvests ledelse, der optræder anonymt af sikkerhedsmæssige årsager.

De falske haubitser kan medarbejderne samle på bare fire dage. Men det har taget øvelse at nå dertil. I starten var det noget sværere.

- Da vi begyndte for et år siden, var det en helt ny forretning for os, så nogle gange tog det os to-tre uger at bygge en enkelt haubits. Vi havde ingen konstruktionstegninger, vi fandt dokumenterne på internettet, siger en medarbejder, der også optræder anonymt.

De første modeller, man lavede, tiltrak ikke fjendens missiler, fordi russiske overvågningsdroner afslørede, at det var kopier.

Men nu har man tilføjet et apparat, der udsender varme, der slår ud på det infrarøde spektrum, og derfor narrer den russiske overvågning.

Ifølge tjekkisk tv, der har besøgt Metinvests produktionshal, bruger russerne især missiler af typen CH-22 og CH-101 til at ødelægge ukrainske våbensystemer. De missiler har en formodet pris på henholdsvis 6,5 millioner kroner og 90 millioner kroner.

De falske haubitser, som Metinvest laver af plastik og spånplader, koster mindre end 15.000 kroner i materialer og arbejdskraft.

Ifølge Metinvest har man leveret flere end 250 kopier af sovjetiske og vestlige våben, luftforsvarssystemer og radarer til Ukraines forsvar.

I videoen øverst i artiklen kan du se det falske artilleri blive konstrueret hos Metinvest.