Aserbajdsjan har held med kaviardiplomati

Aserbajdsjan har lukket mundet på det kritiske Europaråd med kaviar og andre gaver, konkluderer en NGO-organisation.

Aserbajdsjan har helt til at fjerne kritik med kaviar. (Foto: P. Desgrieux © Scanpix/Corbis)

Takket være et meget effektivt og generøst »kaviardiplomati« er det lykkedes det autoritære styre i Aserbajdsjan at standse kritikken fra en af Europas vigtigste demokratiske institutioner: Europarådet.

Det konkluderer rapporten "Kaviardiplomati: Hvordan Aserbajdsjan bragte Europarådet til tavshed" udagivet af NGO organisationen European Stability Initiative (ESI) i Berlin, skriver Politiken.

Udvalgte modtagere

Rapporten citerer bl.a. en aserbajdsjansk kilde i Strasbourg for, at "hver af vore venner i Pace (Europarådets Parlamentariske Forsamling, red) får ved hver session - fire gange om året - fra 0,4 til 0,6 kg. kaviar til en værdi af omkring 10.000 kr. per kg.

Vores nære venner i Pace, som får dette, er 10-12 personer. Der er yderligere 3-4 i sekretariatet".

Det er ifølge rapporten også almindeligt at invitere til konferencer og ferier ved Det Kaspiske Hav, hvor der så også venter landets venner gaver som ægte tæpper, guld, sølv og kunst.

Vagthunden gør ikke længere

Venstres tidligere udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, der selv er medlem af Pace, "har hørt om kaviargaverne".

- Desværre er kaviar og andre gaver en meget udnyttet praksis, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at den politiske udvikling går den forkerte vej i Aserbajdsjan, hvor journalister fængsles, oppositionspolitikere hindres i at stille op, og hvor folk gribes på åben gade og derefter forsvinder. Så det er meget beklageligt, at vi ikke i Pace er den demokratiske vagthund, vi burde være, siger Aastrup Jensen.

Facebook
Twitter