Asien-ekspert: Kim Jong-uns gamle fly kan nok nå til Singapore

De praktiske detaljer om topmødet mellem USA og Nordkorea er ved at falde på plads.

Der bor godt 5,6 millioner indbyggere i Singapore, som til juni kommer til at danne ramme om det første møde i historien mellem en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk leder. (Foto: © Wong Maye-E, Scanpix)

Det bliver Singapore, som 12. juni i år kommer til at danne kulisse for det historiske topmøde mellem USA’s præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Det bekræftede den amerikanske præsident tidligere på dagen i et tweet.

Og ifølge Kjeld Erik Brødsgaard, der er professor ved Copenhagen Business School med speciale i blandt andet Singapore, er den lille østat for enden af Malayahalvøen ikke noget overraskende valg.

- Singapore er en moderne og velordnet bystat, hvor sikkerhedsapparatet fungerer. Byen bliver ofte brugt til at holde topmøder, og derfor har de også allerede de nødvendige faciliteter til eksempelvis at håndtere de mange journalister, som kommer til at dække topmødet, siger han.

- De har fantastiske faciliteter og hoteller, så der er intet er være nervøs for på det punkt.

USA's præsident, Donald Trump (th), har i den seneste tid rost sin nordkoreanske kollega, Kim Jong-un (tv). (Foto: © -, Scanpix)

Kinesisk bud

Derudover bliver Singapore anset for at være et forholdsvis neutralt sted, som i modsætning til eksempelvis Kina, Japan eller Sydkorea ikke har nogen aktie i konflikten, forklarer Kjeld Erik Brødsgaard.

Derudover har de et godt forhold til både USA og Kina.

- På den ene side hælder Singapore mod USA, der har flådefaciliteter i byen. På den anden side orienterer landet sig mod Kina, der på mange måder ser Singapore som et modelsamfund, de er trygge ved, siger Kjeld Erik Brødsgaard og fortsætter:

- I den seneste tid har Kim Jong-un været i tæt kontakt med den kinesiske regering, og han har netop holdt et møde med præsidenten, Xi Jinping. Det tyder på, at nordkoreanerne har koordineret tæt med kineserne, så det kan være et forslag, der er kommet fra kinesisk hold.

For langt til Sverige

Der har tidligere været snak om, at Sverige kunne være i spil som et muligt værtsland for topmødet.

Men ifølge Kjeld Erik Brødsgaard ville der opstå et helt lavpraktisk problem, hvis det skulle afholdes der.

- Kim Jong-uns fly er gammelt, så det kan nok ikke nå til Sverige. Men det kan nok godt flyve til Singapore, siger han om landet, der ligger 4.700 kilometer fra den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang.

Afstanden til Stockholm er 7.200 kilometer.

- Singapore er ikke noget tosset sted at afholde topmødet, siger han.