Asienkorrespondent om døgn uden smitte i Wuhan: Jeg tror, den er god nok

Den kinesiske millionby har for første gang registeret nul nye smittede, oplyser national kommission.

Det var i Wuhan i Hubei-provinsen, at coronavirusset brød ud. Videnskabsfolk har forsøgt at kortlægge spredningsmønsteret for coronavirusset, siden januar. (Foto: © Str, Scanpix)

Coronavirussets tidligere epicenter - millionbyen Wuhan i Kina - er nu årsag til en positiv coronanyhed midt i den ellers kritiske situation i det meste af verden.

For første gang siden virussets udbrud er der nemlig ikke kommet nye smittefælde i et døgn i Wuhan. Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission.

Og ifølge DR's korrespondent i Asien, Philip Khokhar tyder alt på, at den kinesiske melding er rigtig.

- Man skal have en vis skepsis over for de coronatal, der kommer fra Kina generelt. Men kineserne har været meget forsigtige med at komme med den her melding. Jeg føler mig ret sikker på, at de har gjort deres hjemmearbejde grundigt, før de tør melde sådan en nyhed ud. Jeg tror, den er god nok, lyder vurderingen fra Philip Khokhar.

- Det, vi dog stadig mangler at få at vide, er, hvor bredt man tester for smitte i Wuhan. Det får vi stadig ikke særlig mange informationer om, siger han.

Mere end 7.200 er fortsat konstateret smittet med coronavirus i Kina.

Endnu mere lukket ned end her i Europa

En af forklaringerne på den positive melding fra Kina er den store indsats, man især har gjort i Wuhan og resten af Hubei-provinsen, fortæller Philip Khokhar.

- Grundlæggende har Wuhan været lukket fuldstændig ned i to måneder på en endnu mere voldsom måde, end den man ser mange steder i Europa lige nu. Det har simpelthen været ulovligt at gå ud på nær i nødsituationer, og selv i forhold til indkøb har der været restriktioner.

- Folk har været fanget i deres eget hjem, og det er det, der ser ud til at bære frugt nu. Man har også fået sundhedspersonale, udstyr og respiratorer sendt fra hele Kina til Wuhan. Alle kræfter er blevet brugt på at slå ned på udbruddet, siger Philip Khokhar.

  • Sundhedspersonale fra hele Kina har siden udbruddet af coronavirus hjulpet til i Wuhan. Flere af dem har nu forladt millionbyen. Her udtrykker borgere i Wuhan taknemmelighed over sundhedspersonalet indsats. (Foto: © Str, Scanpix)
  • En lokal ansat i sundhedssektoren siger her farvel til en kollega, der rejste til Wuhan for at hjælpe til da coronavirusset brød ud. (Foto: © CHINA DAILY, Scanpix)
  • I Hubei-provinsen har der i dag været en større ceremoni for at takke de mange sygeplejersker, læger med flere, der har hjulpet til i Wuhan. Nogle af dem forlader nu området. (Foto: © Str, Scanpix)
1 / 3

Trods den positive melding er der dog ikke noget, der tyder på, at borgerne snart bare kan rejse ind og ud af Wuhan.

- Myndighederne i Kina ved, at der er stor, stor risiko for, at smitten spreder sig, når man begynder at åbne Kina op igen. Jeg tror, det vil ske med stor forsigtighed, siger Philip Khokhar.

Ingen af de nye smittede kommer fra Kina

Det er også første gang siden udbruddet, at Kina ikke har registreret nogen smittede på et døgn blandt fastboende borgere. Det skriver Reuters.

- Fra kinesisk hold lyder det, at smitten faktisk stiger i nogle store kinesiske byer lige nu, fordi folk flyver ind fra andre lande og er smittede. Derfor er jeg ret sikker på, at vi kommer til at se nogle drastiske tiltag fra de kinesiske myndigheder målrettet dem, der vil ind i landet, lyder det fra Philip Khokhar.

Men nedgangen i smittetilfælde blandt fastboende kinesere kan allerede nu mærkes i eksempelvis Beijing og Shanghai. Ifølge den kinesiske online platform Baidu er mere end 90 procent af Beijings barer og restauranter nu genåbnet. I Shanghai drejer det sig om 87 procent.

Der er igen begyndt at være mennesker på gaden i Beijing. Der er også begyndt at være trafikpropper, lyder meldingen fra direktør for Dansk Kulturcenter, som er Danmarks officielle platform for kunst og kultur i Kina. (Foto: © Wang Zhao, Scanpix)

Og i Beijing er der ifølge Eric Messerschmidt, direktør for Dansk Kulturcenter, igen mange mennesker i gadebilledet. Han skriver løbende statusberetninger fra den kinesiske hovedstad, hvor han bor.

- Lyset er på vej i takt med temperaturerne, der i dag er oppe på 22 grader. Magnolietræerne er på nippet til at springe ud, børnene spiller badminton med bedsteforældrene i gården, og syrenbuskene er så småt i gang med at pirke til allergikeren i mig, skriver Eric Messerdchmidt og fortsætter:

- På kulturområdet er de store museer og institutioner i hovedstaden begyndt at offentliggøre deres programmer for næste måned, ja, i Shanghai åbnede en række museer i weekenden omend med begrænsninger.