Asiens ”Donald Trump” står til at blive ny præsident i Filippinerne

Storfavoritten i det filippinske præsidentvalg, Rodrigo Duterte, er kendt for sine bombastiske udtalelser. Blandt andet har han flere gange lovet, at hans embedsperiode vil blive ”blodig”. Her er hans fem vildeste citater.

Rodrigo Duterte deler t-shirts ud under valgkampen. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)

I dag går Filippinerne til valg – og meget skal gå galt, hvis det ikke er favoritten Rodrigo Duterte, der afløser Benigno Aquino som landets leder.

Duterte, der også kaldes ”Asiens Donald Trump” er kendt for to ting: Sin nul-tolerance-politik overfor kriminalitet – og for sin endog meget hårde retorik.

Men selvom hans udtalelser ofte skaber overskrifter i de internationale medier, er det blandt andet dem, filippinerne elsker ham for, og formentlig det, han vinder på.

Her er hans vildeste citater fra den netop overståede valgkamp.

1. ”Det var en skam, de voldtog hende, hun var lige så smuk som en filmstjerne. De skulle have ladet mig komme først.”

(© Associated Press)

Rodrigo Duterte fortæller under en valgtale om en australsk missionær, der i 1989 blev massevoldtaget og derefter myrdet. Han tilføjer, at han – som borgmester i byen, hvor det skete - skulle have haft mulighed for at voldtage hende først.

Missionæren Jacqueline Hamill (i midten af billedet ovenfor) blev sammen med adskillige andre taget som gidsel under et fængselsoprør i Davao City i 1989. På billedet bruger fangerne gidslerne som menneskelige skjold.

21 personer blev dræbt under oprøret.

2. ”Jeg slår mine børn ihjel, hvis de tager stoffer”

Duterte er kendt for sin nul-tolerance overfor narko-kriminalitet – et af landets største problemer.

På den tredje og sidste kandidat-debat lader han forstå, at den hårde linje også gælder hans egen familie.

3. ”Vi kan ikke gå i krig med Kina. I stedet vil jeg bede flåden sejle mig ud i Det Sydkinesiske Hav, og så vil jeg stå på jetski hen og plante det filipinske flag på Spratly-øerne.”

Konflikten med Kina over retten til Det Sydkinesiske Hav er en anden af landets store hovedpiner.

Her giver Rodrigo Duterte sit handlekraftige bud på en løsning.

4. ”Jeg vil beordre militæret og politiet til at gå ud og finde alle kriminelle, og hvis de gør modstand med vold, så vil jeg sige – slå dem ihjel, så er problemet løst”.

Filipinske demonstranterer protesterer i foråret 2015 mod dødsdommen over Mary Jane Veloso - en filipinsk kvinde, der fik den hårde dom for at have smuglet heroin ind i Bangladesh. (Foto: Pacific Press © © 2015 Pacific Press)

Han tilføjer: ”Ligene (af kriminelle) vil ligge i bunker. Er der nogen begravelsesforretninger her? Hvis ikke, så er nu et godt tidspunkt at starte en.”

Forventningen til Duterte som præsident er, at han vil gøre noget ved Filippinernes tårnhøje narkokriminalitet, og han har adskillige gange sagt, at hans løsning er, at kriminelle skal slås ihjel.

Det er ikke blot tomme ord – som borgmester i hjembyen Davao bakkede han om op om selvbestaltede ”dødspatruljer”, der i årene 1998 til 2008 henrettede mellem 1.020 og 1.040 småkriminelle, hovedsagligt pushere.

5. "Jeg er skilt fra min kone. Så hvad skal jeg gøre? Når jeg tager Viagra, står den op.”

Rodrigo Duterte om sit ry som lidt af en skørtejager i en tale til filippinske erhvervsledere.

Han beroligede derefter tilhørerne med, at hans elskerinder ikke koster mange skattekroner, fordi han altid har sex med dem på billige moteller.

Fakta:

  • Rodrigo Duterte, 71 år

  • Borgmester i Davao i provinsen Mindanao siden 1988 (med to korte pauser i 1998 og 2001.)

  • Uddannet advokat i 1972. Under sin uddannelse skød Duerte en medstuderende, og var derfor udelukket fra dimissions-ceremonien. Den medstuderende overlevede.

  • Kaldenavne: ”Asiens Donald Trump”, ”Dødspatrulje-borgmesteren”, ”Strafferen” (The Punisher)