Aske får konsekvenser for naturen i Island

Asken vil ikke påvirke Europas natur og miljø. Til gengæld vil asken forgifte græs og afgrøder på Island, og få konsekvenser for landets landbrug.

Askeskyen vil påvirke miljøet på Island fremover. (Foto: Ingolfur Juliusson/Reuters © Scanpix)

Europas miljø og natur vil ikke blive påvirket fremover af asken fra vulkanen Eyjafjallajökull i Island. Tilgengæld vil asken få konsekvenser for Island.

Paul Martin Holm, professor på Geologisk institut i København, siger:

- Mht. miljøet forventer jeg udelukkende lokale påvirkninger i Island. Udbruddet har ikke været et globalt set stort udbrud.

Forgiftning af græs og afgrøder

- Påvirkningen på Island har været pludselige oversvømmelser med smeltevand fra is smeltet ved vulkanudbrud. Det medførte at hovedvej 1 måtte graves op nogle steder, for at undgå at broer blev skyllet bort og der kom andre skader som følge af oversvømmelse. Der kan komme flere af disse, hvis udbrudsstedet flytter sig, forklarer Paul Martin Holm.

Derudover vil asken påvirke hovedproducenterne af produkter fra landbruget, da asken forgifter naturen og får konsekvenser for landbruget.

Professoren vurderer:

- Den anden hovedpåvirkning er askenedfald, som forgifter græsningsarealer og afgrøder. Det sydlige Island er hovedproducerende af landbrugsprodukter på Island.

Ingen påvirkning i Europa

Hvordan vil askeskyen påvirke miljøet og temparatuen i Europa fremover. Det diskuterer eksperter netop nu i medierne.

Konklusionen lyder, at askeskyen fra den islandske vulkan ikke vil påvirke Europas miljø og natur.

Klimaforsker ved Danmarks Klimacenter, Martin Stendel, siger i en artikel 'Asken er vejret ikke i klimaet' på dmi.dk:

- Hvis ikke udbruddet bliver værre, end det er nu, eller der træder andre omstændigheder til, så vil effekten være forsvindende lille. I Europa vil der formentlig være tale om få tiendedele af én grad, hvis det overhovedet bliver så meget.

Paul Martin Holm mener heller ikke, at klimaet i Europa vil blive påvirket:

- Som udbruddet er forløbet hidtil, vil påvirkningen af klimaet formentlig ikke være påviselig.

Facebook
Twitter