Tema Krigen i Syrien

Assad: Befrielsen af Aleppo er et historisk øjeblik

I en video sammenligner Bashar al-Assad begivenhederne i Aleppo med Jesu fødsel og Sovjetunionens fald.

- I dag bliver der skrevet historie, og den bliver skrevet af alle syriske borgere, siger Assad i videoen, der er lagt ud på præsidentens officielle Twitter-profil.

Syriens præsident Bashar al-Assad ønsker i en video det syriske folk tillykke med det, han kalder "befrielsen af Aleppo"

- I dag bliver der skrevet historie, og den bliver skrevet af alle syriske borgere. Det startede ikke i dag. Det startede for seks år siden, da krisen og krigen mod Syrien begyndte, siger han i videoen, der er lagt ud på præsidentens officielle Twitter-profil.

- Den historie, der er skrevet, er større end ordet 'tillykke', siger han.

I talen referer Assad til andre store begivenheder i menneskenes historie.

- Vi siger før Kristi fødsel og efter Krist fødsel. Vi siger før og efter profeten Mohammeds åbenbaring. Historien er ikke den samme før og efter. Vi taler om den politiske situation før og efter Sovjetunionens fald - mellem de to verdenskrige - og så videre. Jeg tror, at efter Aleppos befrielse, vil vi tale om situationen - ikke kun den regionale, men også den internationale - før og efter befrielsen af Aleppo. Her blev tid til historie. Aleppo omdannede tid til historie.

Folk er udmattede og desillusionerede

Tidligere i dag kunne den første konvoj af ambulancer og busser med civile køre ud af det østlige Aleppo, der de sidste fire år har været kontrolleret af oprørerne. Det lille område har været belejret længe, og der har været stor mangel på mad og medicin.

Ifølge Røde Kors, der står for evakueringen, er folk i området "udmattede, desillusionerede og har det meget dårligt", men "de er glade for, at vi er der, selv om vi har svigtet dem, fordi det sker for sent."

Viste falske billeder til FN's Sikkerhedsråd

Kampene om Aleppo sluttede, da parterne tirsdag indgik en våbenhvileaftale tirsdag. I forbindelse med Assads generobring af de oprørskontrollerede dele af byen er et større antal civile - herunder kvinder og børn - ifølge FN blevet likvideret.

Det har regimet dog benægtet. Under et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om situationen i tirsdags viste Syriens FN-ambassadør i stedet billeder af syriske regeringssoldater, der hjælper befolkningen i Aleppo. Det blev dog kort efter afsløret, at i hvert fald et af billederne slet ikke var fra Aleppo eller Syrien, men stammede fra Irak.

Billedet, der blev vist under FN-mødet, var beskåret, så man ikke kunne se et irakisk flag på soldatens uniform, men originalfotoet blev genkendt som et foto, der blev lagt online i juni, da irakiske styrker generobrede byen Falluja fra Islamisk Stat.