Assad: Luftangreb har øget tilstrømning til Islamisk Stat

Hver måned får den militante bevægelse omkring 1000 nye medlemmer, siger Syriens præsident.

Ifølge Syriens præsident Bashar al-Assad, hvis styre siden 2011 har kæmpet mod islamister og andre oprørere, skønnes det, at omkring 1000 personer hver måned tilslutter sig Islamisk Stat i Syrien. (Foto: Handout. EPA/Syrian Arab News Agency © Scanpix)

Islamisk Stat, der har erobret store områder af Syrien og Irak, har oplevet en tilstrømning af frivillige siden en gruppe af lande under amerikansk ledelse indledte sine luftangreb mod den militante bevægelse sidste år.

Det siger Syriens præsident, Bashar al-Assad, i et interview med det amerikanske nyhedsprogram 60 Minutes.

- Nogle gange hjælper de, svarer han på et spørgsmål om, hvilke fordele det syriske styre har af luftangrebene.

- Men hvis du hentyder til Isil (anden forkortelse for IS, red.), så har Isil faktisk ekspanderet siden luftangrebene begyndte, tilføjer han.

Tusindvis slutter sig til IS

Ifølge Assad, hvis styre siden 2011 har kæmpet mod islamister og andre oprørere, skønnes det, at omkring 1000 personer hver måned tilslutter sig Islamisk Stat i Syrien.

- I Irak og Libyen og mange andre steder ekspanderer de. Grupper tilknyttet al-Qaeda har sværget troskab over for Isil. Så det er situationen lige nu, siger Assad.

Den amerikanske regering håber, at det vil være muligt at finde en løsning på borgerkrigen i Syrien gennem forhandlinger, der ikke skal omfatte Assad, men Washington har også gjort det klart, at det vigtigste er kampen mod Islamisk Stat.

Fornemmer folkets støtte

Men hvad skal der til, for at Assad frivilligt trækker sig fra præsidentposten, bliver han spurgt i 60 Minutes?

- Når jeg ikke har folkets støtte. Når jeg ikke repræsenterer Syriens interesser og værdier, svarer han.

- Det er ikke noget, jeg fastlægger. Jeg føler det. Jeg fornemmer det. Jeg er i kontakt med folket, tilføjer han.

Det danske luftvåben deltager også i kampen mod Islamisk Stat, men de danske F-16-fly opererer kun i Irak. USA indledte sine luftangreb i Syrien i september 2014.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter