Assads hær er på vej nordpå for at konfrontere 'Tyrkiets aggression'

Kurdiske styrker oplyser, at der er lavet en aftale om, at Syriens hær kan overtage flere byer langs grænsen til Syrien.

Tyrkiet indledte en offensiv i det nordlige Syrien i onsdags. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Scanpix)

Syriens regeringshær er på vej nord på for at konfrontere 'Tyrkiets aggression på syrisk territorium'.

Det skriver det syriske statsmedie Sana.

Meldingen kommer, efter at Tyrkiet i onsdags indledte en offensiv i det nordlige Syrien, der er kontrolleret af kurdere - blandt andet de militære grupper Syriens Demokratiske Styrker (SDF) og YPG.

Tyrkisk-støttede styrker har i løbet af de seneste dage indtaget en række landsbyer i det nordlige Syrien. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Scanpix)

SDF oplyser, at der er blevet lavet en aftale mellem det kurdiske styre og Syriens regering om, at den syriske hær kan få lov at overtage flere byer langs grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

- Det er en meget dramatisk omvæltning, og det er noget, der fuldstændig kan ændre situationen på landjorden, siger DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Kurderne håber, at det vil lægge en dæmper på konflikten, ved at den tyrkiske præsident ikke tør angribe Syriens hær direkte, fortsætter han.

Tyrkiet og tyrkisk-støttede militser er i løbet af ugen vundet længere og længere ind på syrisk område og har nogle steder indtaget landsbyer, der ligger 30 til 35 kilometer inde i Syrien.

Tidligere på dagen meddelte Tyrkiet, at tyrkiske styrker havde kontrol over hovedvejen M4, der er en af de eneste ruter til den kurdiske by Kobani i det nordlige Syrien.

I Kobani har USA haft omkring 1.000 soldater udstationeret. De er tidligere i dag blevet bedt om at forberede sig på en evakuering, da USA frygter, at de vil komme i klemme i kampene mellem kurdiske og tyrkiske styrker.

Kurdere har bedt Assad om hjælp

SDF har tidligere på ugen meddelt, at de ville række hånden ud til det syriske styre, der er anført af præsident Bashar al-Assad, og bede om hjælp i kampen mod Tyrkiet.

Men den håndsrækning blev ikke mødt af den syriske viceudenrigsminister, Faisal Maqbad. Han afviste at afholde nogen samtaler med de kurdiske styrker, der er støttet af USA, og som han betegner som forrædere.

- De væbnede grupper har forrådt deres land og begået forbrydelser mod det, sagde Faisal Maqbad til Reuters i torsdags.

- Vi vil ikke acceptere nogen dialog eller snak med dem, der er blevet gidsler af udenlandske styrker. Der vil ikke være noget fodfæste for Washingtons agenter på syrisk territorium, fortsatte han.

Målet med Tyrkiets offensiv er at drive SDF ud af området og oprette en såkaldt sikkerhedszone og sende de 3,6 millioner syriske flygtninge, der befinder sig i Tyrkiet, ind i den.

Kurdiske styrker er støttet af USA

I det nordlige Syrien spiller den kurdiske YPG-milits sammen med SDF en stor rolle.

Mens Tyrkiet betragter gruppen som en terrorbevægelse, ser en langt række vestlige lande YPG som en vigtig allieret.

YPG spillede nemlig en stor rolle for den internationale koalition i krigen mod Islamisk Stat, hvor de kurdiske styrker kæmpede mod Islamisk Stat på landjorden, mens koalitionslandene udførte luftangreb.

Kampene i det nordlige Syrien har ifølge FN drevet omkring 200.000 mennesker på flugt siden i onsdags. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Gruppen har også modtaget støtte af USA. Derfor har mange kurdere også følt sig ladt i stikken af USA, der i sidste uge trak en mindre gruppe amerikanske soldater ud af den nordlige del af Syrien.

Med den tilbagetrækning blev det muligt for Tyrkiet at gå ind i Syrien med USA's tilladelse - selvom Det Hvide Hus gentagne gange har gjort det klart, at man fra amerikansk side ikke støtter den tyrkiske operation.