Assange tager kampen op: Nægter udlevering til USA

Som ventet har Julian Assange ved et retsmøde i London nægtet at lade sig udlevere til USA's myndigheder.

Julian Assange-tilhængere på gaden i Berlin. (Arkiv) (Foto: AFP / John MacDougall © Ritzau Scanpix)

WikiLeaks-stifter Julian Assange er klar til at tage kampen op mod de amerikanske myndigheder, der vil have ham udleveret til USA.

Det siger han over en videoforbindelse ved et indledende retsmøde i London.

47-årige Assange er af USA anklaget for gennem sin organisation WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter.

Torsdagens retsmøde er startskuddet på sagen om USA's krav om udlevering.

Ved retsmødet blev Assange, der sidder i britisk fængsel, spurgt, om han går med til at blive udleveret til de amerikanske myndigheder. Det afviste han.

Kommer til at tage måneder

Michael Snow, der er dommer i sagen, siger, at sagen kommer til at tage "mange måneder". Han har i øvrigt fastlagt 30. maj som datoen for sagens næste indledende retsmøde. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Et mere afgørende retsmøde er blevet fastlagt til 12. juni.

Assange flygtede i juni 2012 til Ecuadors ambassade for at undgå udlevering til Sverige. Her var han efterlyst efter voldtægtsanklager.

Han mener, at sagen i Sverige handlede om at få ham udleveret til USA.

Assange blev ved en strafudmåling onsdag idømt knap et års fængsel for at bryde reglerne for løsladelse mod kaution i 2012.

Undskyldte sine handlinger

I et brev, der onsdag blev læst op i retten på Assanges vegne, undskyldte den 47-årige WikiLeaks-stifter sine handlinger.

- Jeg gjorde, hvad jeg på daværende tidspunkt troede, var det rigtige eller måske den eneste ting, jeg kunne gøre, lød det fra Assange.

Hans advokat Mark Summers tilføjede i retten, at Assange dengang "levede med en enorm frygt for at blive udleveret til USA".

Assange blev 11. april anholdt på Ecuadors ambassade af britisk politi. På det tidspunkt havde han opholdt sig på ambassaden i næsten syv år.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk