Astronauten John Glenn er død 95 år gammel

Glenn blev i 1962 den første amerikaner, der blev sendt i kredsløb om Jorden.

Tidligere senator og astronaut John Glenn er død, 95 år, oplyser avisen Columbus Dispatch. Han døde torsdag på Wexner Medical Center på University of Ohio.

Glenn blev en legende, da han i 1962 var den første amerikaner, der blev sendt i kredsløb om Jorden. Det var året efter, at Sovjetunionen som det første land sendte et menneske i Rummet. Det var Jurij Gagarin.

36 år efter sin første rumrejse blev Glenn i 1998 den ældste person på rumrejse om bord på rumfærgen Discovery.

Glenn blev i 1974 valgt til det amerikanske senat for Det Demokratiske Parti.

- John Glenn er et amerikansk ikon, hvis tro på at tjene sit samfund førte ham til at blive marinesoldat, pioner i Rummet og amerikansk senator fra Ohio.

Den ultimative landsbyhelt

Ohios guvernør, John Kasich, hylder ham for hans bedrifter i Rummet.

- John Glenn er og vil altid være Ohios ultimative landsbyhelt, og hans død i dag er en anledning for os alle til at sørge, siger han i mindeord.

Opsendelse af Glenn var af uhyre stor betydning i 1962. USA var kommet bagefter Sovjetunionen i kapløbet om at være først i Rummet.

USA havde kun været i stand til at sende to amerikanere op og lige berøre Rummet, inden Glenn tog det fulde skridt og lod sig sende i kredsløb om Jorden.

Året før havde den nyvalgte unge præsident, John F. Kennedy, bebudet, at USA inden årtiets udgang skulle landsætte de første mennesker på Månen. Glenn tog det første vigtige skridt, og i 1969 landede det første amerikanske fartøj på Månen.

Det var hans enestående baggrund som astronaut og som kamppilot under Anden Verdenskrig som i 1974 gjorde ham til senator.

/ritzau/