Astronomer opdager ny planet

En gruppe amerikanske astronomer mener, at de har opdaget en ny planet i udkanten af vores solsystem. Hvis deres observationer kan bekræftes, er der tale om den tiende planet i solsystemet. Planeten ligger omkring 15 milliarder kilometer fra Jorden.

En gruppe amerikanske astronomer mener, at de har opdaget en nyplanet i udkanten af vores solsystem. Hvis deres observationer kanbekræftes, er der tale om den tiende planet i solsystemet. - Det erdet fjerneste objekt, der nogensinde er opdaget, som går i kredsløbom solen, siger astronomen Mike Brown fra det anerkendte CaliforniaInstitute of Technology.

- Den er helt bestemt større end Pluto, siger forskeren.

15 mia. km fra Jorden

Planeten, der består af is og sten, ligger i det såkaldteKuiper-bælte, omkring 15 milliarder kilometer fra Jorden.

Ifølge Brown betyder størrelsen og beliggenheden iKuiper-bæltet, at den ny opdagelse bør klassificeres som enplanet.

Brown gjorde opdagelsen 8. januar sammen med toastronom-kolleger, Chad Trujillo fra Gemini Observatoriet i Hawaiiog David Rabinowitz fra Yale Universitet.

De tre har nu foreslået et navn til den formodede nye planet, ogafventer Den Internationale Astronomiske Unions afgørelse, inden devil offentliggøre navnet.

Planeter til debat

De nye planeter adskiller de sig fra de første otte planter i detklassiske solsystem. Blandt andet har de en anderledes bane rundtom solen.

- Både Pluto og det nyopdagede objekt er medlemmer af en gruppeobjekter, der kredser rundt i yderkanten af vores solsystem, sigerastrofysiker Michael Linden-Vørnle, Tycho Brahe Planetarium.

Allerede efter opdagelsen af Pluto opstod der en ophedet debatom, hvorvidt Pluto skulle anerkendes som planet, eller om den varfor lille.

Tvivl om størrelsen

Diskussionen endte med, at Pluto beholdt sin planetstatus, ogderfor regner Michael Linden-Vørnle med, at det nye fund også vilblive anerkendt, hvis størrelsen kan dokumenteres.

Himmellegemet befinder sig så langt væk, at størrelsen ikkedirekte kan måles. Den vurderes ud fra, hvor meget lys objektetreflekterer.

- Man ved endnu ikke, hvor stor den er. Forskerne vurdererforsigtigt, at den er halvanden gang så stor som Pluto. De menerderfor at have fundet et objekt, der opfylder kravene til at bliveklassificeret som planet. Kan det bekræftes uafhængigt, så er dertale om den tiende planet i solsystemet, siger MichaelLinden-Vørnle.

Facebook
Twitter