Astronomer opdager "spooky" objekt i rummet: 'Den her observation er unik'

Australske forskere har observeret radiosignaler, der ikke ligner noget andet, man kender.

Mælkevejen set fra jorden. Stjerneikonet markerer placeringen af det objekt, som de australske astronomer har opdaget. (Foto: NATASHA HURLEY-WALKER © Ritzau Scanpix)

Spooky, virkelig mærkeligt og fuldstændig uventet.

Sådan lyder nogle af de ord, australske astronomer brugte, da de tidligere på ugen opdagede et tilsyneladende hidtil ukendt himmelfænomen, der udsendte kraftige radiosignaler i et helt minut med 18 minutters mellemrum.

Det var en studerende fra Curtin Universitet ved navn Tyrone O’Doherty der først opdagede fænomenet. Han er en del af et hold af forskere på universitets afdeling International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR), anført af astrofysiker, Natasha Hurley-Walker.

- Det dukkede op og forsvandt henover nogle få timer, mens vi observerede det. Det var fuldstændig uventet, fortæller Hurley-Walker i en pressemeddelelse fra ICRAR i forbindelse med opdagelsen.

- Det var sådan lidt ”spooky” for en astronom, fordi der ikke er noget på himlen, som vi kender, der gør det. Og det er faktisk rimelig tæt på os - omkring 4.000 lysår væk. Det er i vores galaktiske baghave.

Én orange bold

Og det er rigtigt nok et ganske enestående fund, fortæller professor i astrofysik og planetforskning ved Københavns Universitet, Anja Cetti Andersen.

- Når vi laver observationer, kategoriserer vi de forskellige typer signaler i forskellige grupper. Det kan være pulsar, fast radio burst, neutronstjerner, supernovaer. Det her er så en anden type signal end dem, vi kender.

- Den her observation er unik, fordi den ikke passer ind med det andet. Vi forskere kan jo dybest set godt lide at lægge alle de røde, gule, grønne og blå bolde i de rigtige kasser, og nu får vi så én orange bold. Er den så mest rød eller gul – eller er der mon flere orange bolde, så vi skal lave en helt ny kasse? Det er lige som at rydde op på et børneværelse, siger Anja Cetti Andersen.

ICRAR har også frigivet denne illustration af, hvordan objektet måske kan fremstå, hvis det altså er det, som astronomerne tror, nemlig en slags neutronstjerne. (Foto: ICRAR © Ritzau Scanpix)

Helt sikkert ikke rumvæsner

Objekter i rummet, som tænder og slukker, er ikke noget nyt for astronomer. Men et objekt, der vedholdende udsender et signal i et helt minut er ”virkelig mærkeligt”, lyder det ifølge BBC fra en af forskerne på holdet.

Holdet bag tror, at signalet stammer fra et roterende objekt, og ikke, som nogle måske kunne foranlediges til at tro – eller håbe – radiosignaler fra en fremmed civilisation, der prøver at komme i kontakt med os på tværs af universet.

- Det er helt klart ikke rumvæsner, slår astrofysiker Natacha Hurley-Walker fast over for The Guardian.

Og den opfattelse deler Anja Cetti Andersen:

- Man har ikke kun observeret radiosignaler, men flere forskellige slags stråling samtidig. Det koster rigtig, rigtig meget energi, så det er ikke den mest oplagte måde at kommunikere på. Det ville være som at råbe på 27 forskellige sprog samtidig. Det ville blive larm, siger Anja Cetti Andersen.

Eftersøgningen skal udvides

Holdet bag opdagelsen mener, at objektet, som signalet stammer fra, kan være en ny klasse af langsomt roterende neutronstjerner med et ”ultrakraftfuldt magnetisk felt”, skriver The Guardian. Der er dog stadig meget, man ikke ved om fænomenet, fortæller de:

- Flere registreringer (af signalet, red.) vil fortælle astronomer, om det her var en sjælden enkeltstående begivenhed, eller noget, vi aldrig har opdaget før. Jeg ser frem til at forstå det her objekt bedre og derefter udvide eftersøgningen af flere som det, siger Natasha Hurley Walker.

De gentagende signaler blev første gang opfanget i tre måneder i 2018, men forsvandt så igen, hvilket fik forskere til at konkludere, at signalerne var resultatet af en enkeltstående begivenhed, som for eksempel et stjerneskælv.

Forståelse for fysik

Ifølge Anja Cetti Andersen kan obersvationen hjælpe os med at forstå, hvad neutronstjerner gør, lige når de dannes, efter at en stjerne kollapser som en supernova. Eller hvad de gør på den lange bane i deres udvikling.

- Her får vi lov til at studere et fænomen, som vi ikke kan genskabe i laboratoriet, fordi forholdene er så ekstreme. Universet laver noget, vi ikke kan lave. Ved at observere det, kan vi få nogle helt grundlæggende, fysiske forståelser af, hvad der sker, siger Anja Cetti Andersen.

- Det giver et bedre indblik i den grundlæggende fysik, som vi bruger til at forklare alting hjemme i stuen og på kontoret og i naturen.