Tema Grænsekontrol

Asylansøgere til Sverige halveret på en uge

Hos Migrationsverket tror man, at grænsekontrol og dårligt vejr begge kan have været faktorer.

Antallet af asylansøgere i Sverige er næsten halveret i løbet af den sidste uge. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Antallet personer, der søger asyl i Sverige falder fortsat.

Det viser nye tal fra Migrationsverkets statistik.

Den seneste uge har lige knap 1100 personer søgt asyl i nabolandet.

Sammenligner man med ugen før, var tallet lige under 2100.

Allerede i december begyndte antallet af asylansøgere at falde. I den første uge af december søgte mere end 5000 personer asyl. Antallet var i julemåneden 13.872, mens næsten 40.000 søgte asyl i oktober.

Hos Migrationsverket tror man, at faldet til dels skyldes grænsekontrollen, men også vintervejret.

- Vi kan se, at færre personer har søgt asyl i Sverige den sidste uge, og det er måske på grund af grænsekontrollen, men det kan vi ikke vide med sikkerhed. Det kan også være på grund af det kolde vejr. Vejret gør det sværere at nå til Europa - kombineret md andre europæiske kontroller. siger presseansvarlig ved Migrationsverket, Alexandra Elias til DR Nyheder.

Om det er den dansk/tyske eller dansk/svenske grænsekontrol, der påvirker tallet, har man intet bud på.

4. januar trådte svenskernes udvidede grænsekontrol i kraft. Det betød blandt andet, danskerne nu skal vise gyldigt id for at krydse grænsen. Samtidig blev der indført transportør-ansvar, som betyder, at at danske transportører har pligt til at sikre, at ingen krydser grænsen mellem Danmark og Sverige illegalt.

Samme dag indførte regeringen midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.