Atomdrevet køretøj skal jagte liv på Mars

I eftermiddag sendte Nasa det mest kraftfulde og avancerede køretøj nogensinde af sted mod den røde planet.

Ingeniører i færd med at færdiggøre køretøjet Curiosity, ifølge Nasa det mest avancerede køretøj, der nogensinde er bygget. (Foto: Nasa © Scanpix)

Den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, har kl. 16.02 dansk tid opsendt det mest kraftfulde og avancerede robotkøretøj, der nogensinde er konstrueret til at udforske Mars.

Det førerløse køretøj skal på jagt efter tegn på, at der en gang kan have været liv på Den Røde Planet.

En drømmemaskine

Det videnskabelige Mars-laboratorium med navnet Curiosity er et sekshjulet køretøj, der er drevet af atomkraft. Det blev opsendt fra Cape Canaveral i Florida på toppen af en Atlas V-raket.

- Dette er en drømmemaskine for en videnskabsmand med Mars som speciale. Det er den mest duelige videnskabelige opdagelsesrejsende, vi nogensinde har sendt ud.

- Vi er superglade, siger Ashwin Vasaveda, der er viceprojektchef på Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Prisen på Curiosity, som betyder nysgerrighed, er på 2,5 milliarder dollar (godt 13,5 milliarder kroner).

Ankommer til Mars i august

Formålet med det omkring et ton tunge køretøj er at give forskere detaljerede oplysninger om klipperne på Mars' overflade og et fingerpeg om, hvorvidt der tidligere har været liv på en af Jordens nærmeste naboer.

For at kunne udføre dette er Curiosity, der er på størrelse med en almindelig bil, udstyret med en robotarm, et bor, et sæt på 10 videnskabelige instrumenter, heriblandt to videokameraer i farver, en laserstråle til at frigøre interessante sten og værktøjer til at analysere deres indhold.

Hvis alt går efter planen, og Curiosity lander intakt om cirka ni måneder, 5. august 2012, så vil Mars-køretøjet være i stand til at sende oplysninger om, hvad det har fundet, tilbage til videnskabsfolkene uden at tage stenprøver med tilbage til Jorden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk