Attentatfrygt sender tegner hjem fra Oslo

Muhammed-tegneren Kurt Westergaard aflyser bogpremiere i Oslo efter attentatfrygt. Hjerteproblemer er den officielle forklaring.

Kurt Westergaard måtte forlade Oslo (Foto: © Ole Brink, DR)

Den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard forlod mandag Oslo. Flere norske medier oplyser, at det skyldtes frygt for et attentat ved en bogpræsentation tirsdag.

Selv siger Kurt Westergaard til Ritzau, at hjemrejsen skyldes hjerteproblemer.

- Jeg fik hjerteflimmer og fik noget medicin. Det er den officielle forklaring. Jeg har ikke mandat til at sige mere, siger Kurt Westergaard, der henviser til PET, som ikke har nogen kommentar.

Sikkerhedstjeneste bad mig rejse

Men til NRK siger tegneren, at han af det norske Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, blev bedt om at rejse hjem straks og give hjerteproblemer som årsag.

- Om du vil tro på det, må du selv afgøre, siger Kurt Westergaard.

Informationsdirektør Trond Hugubakken, PST, siger til VG Nett: - Jeg kan bekræfte, at Westergaard rejste fra Norge, men jeg kan ikke kommentere årsagen. Generelt kan jeg sige, at han er en person med et overhængende trusselsbillede.

Aflyste bogpræsentation

Kurt Westergaard var i Oslo i forbindelse med præsentationen af en bog og en cd med titlen "Fortell fra Spania, Tobben". Det skulle have fundet sted tirsdag formiddag i Litteraturhuset i Oslo.

- Den danske bladtegner har meldt afbud og er rejst hjem med hjerteproblemer, siger forfatteren Geir Lystrup, der har skrevet bogen, som den 76-årige Kurt Westergaard har illustreret.

- Jeg blev ringet op af Westergaard sent mandag aften, hvor han fortalte, at han havde fået hjerteproblemer, siger Lystrup.

Kurt Westergaard siger til Ritzau, at han kom hjem til sit rækkehus i Viby mandag aften.

I fredags kom Kurt Westergaard til Oslo sammen med sin kone og ledsagende sikkerhedsvagter. Søndag var Lystrup og Westergaard på museumsbesøg.

I god form

- Han er 76 år og går med stok, men viste ingen tegn på svagheder. Men han fortalte mig, at han havde fået stærk hjerteflimmer, og at han ikke turde fortsætte, siger Lystrup.

Ved arrangementet i Oslo blev bladtegneren erstattet af direktør Erik Guldager fra Galleriet Draupner i Skanderborg.