Auf Wiedersehen, UK: Merkel meldes klar til at smide Storbritannien ud af EU

Den tyske kanslers advarsel kommer kort før en afgørende tale for den britiske premierminister om hans planer for Storbritanniens fremtid i EU.

Angela Merkel har sat stolen for døren for Storbritannien: Respekter arbejdskraftens frie bevægelighed eller skrid ud af EU. (Foto: John Thys © Scanpix)

Den tyske kansler, Angela Merkel, advarer nu den britiske premierminister, David Cameron, om at hun er klar til lade Storbritannien forlade EU frem for at give efter for hans krav om en særligt stram indvandringspolitik i Storbritannien.

Det skriver The Independent.

Advarslen kommer forud for en afgørende tale, der netop nu skrives på i permierministerens kontor i Downing Street 10 i London.

I den ventes Cameron at skitsere sin vision for en arbejdsmarkedsreform i EU - et forslag som er en del af Camerons genforhandling af Storbritanniens medlemskab af EU.

'Monumental fejltagelse' med polsk arbejdskraft

Den konservative premierminister Cameron vil have ret til at afvise udenlandsk arbejdskraft.

Det samme ønsker mange briter, der er bange for at miste deres arbejde til billigere medarbejdere fra Østeuropa.

Den debat har raset i Storbritannien de seneste år, siden den tidligere Labour-regering i 2013 medgav, at den begik en 'monumental fejltagelse' ved ikke at indføre restriktioner for adgangen til det britiske arbejdsmarked, da Polen og ni andre lande gik ind i EU i 2004.

Britiske krav 'uforenelige' med EU

Det resulterede i en langt større indvandring end ventet. Blandt andet er omkring en halv million polakker siden kommet til Storbritannien

Men Angela Merkel fastholder, at det er uforeneligt med princippet om arbejdskraftens fri bevægelighed. Det samme gør mange andre EU-lande.

- Holder Cameron fast i denne plan, vil Angela Merkel holde inde med at anstrenge sig for at beholde Storbritannien i EU. Og da er der ingen vej tilbage. Da er løbet kørt, siger kilder tæt på Merkel til det tyske magasin Der Spiegel.

Cameron sat på plads af Merkel?

Der er allerede tegn på, at Cameron har taget den tyske kanslers barske ord til efterretning.

The Sunday Times skrev søndag, at den britiske premierminister nu vil prøve at strække de eksisterende EU-reglers rammer 'til deres grænser'.

Cameron har varslet, at briterne skal stemme om deres fremtid i EU i 2017, hvis han vinder parlamentsvalget til maj.

Derudover har han sagt, at han ønsker, at Storbritannien fortsat er en del af et reformeret EU - men det er langt fra klart, at andre medlemmer vil acceptere Storbritanniens reformønsker.

FacebookTwitter