Auschwitz-bogholder i retten: Tiltalt for medvirken til 300.000 mord

93-årig, tidligere SS-officer har erkendt moralsk - men ikke juridisk - ansvar i kz-lejr.

Oskar Gröning ankommer til retten. (© Scanpix)

Oskar Gröning ser ud som en typisk tysk bedstefar. Den slags, der forærer børnebørnene Werther's Echte bolcher, tager dem på skødet og fortæller om Tyskland i gamle dage.

Men de historier, den 93-årige kan fortælle, er ikke for børn.

De handler om mordet på hundredetusinder af fanger i kz-lejren Auschwitz i 2. verdenskrig. De handler om arbejde som SS-officer og bogholder i lejren. Et "lille tandhjul" i den store dødsmaskine - sådan beskriver han selv sin funktion.

Et foto af Oskar Gröning fra SS-tiden. (© Scanpix)

300.000 mord

Fra tirsdag står Oskar Gröning for retten i Tyskland. Anklagen mod ham lyder: "Medvirken til mord i over 300.000 tilfælde."

Så var SS-manden andet og mere end det lille tandhjul, han udgiver sig for? Det er spørgsmålet, som beskæftiger retten i Lüneburg - og mange tyskere - i de her dage. 

Når togene med fanger ankom til Auschwitz, stod 21-årige Oskar Gröning klar ved perronen. Hans opgave var at gennemrode fangernes kufferter, finde, tælle og sortere deres medbragte penge og værdigenstande.

For Oskar Gröning var uddannet bankassistent og bogholder. Derfor var han udkommanderet til opgaven i Auschwitz.

Oskar Gröning har aldrig lagt skjul på sin moralske skyld i det, der skete i kz-lejren. Tværtimod har han taget åbne opgør med sine medsammensvorne: Gammel-nazister, der har afvist enhver skyld i Holocaust - mordet på seks millioner jøder.

Et foto af Oskar Gröning fra SS-tiden. (Foto: JOEL SAGET © Scanpix)

"Lille tandhjul"

Men den gamle SS-mand har frem til i dag afvist ethvert juridisk ansvar for mordene i Auschwitz. Han mener altså ikke, at han har gjort noget strafbart.

Og i mange år havde han retten på sin side. I 1985 blev sagen mod ham lukket på grund af mangel på beviser. Kendelsen lød, at han ikke havde udført eller støttet mordene på kz-fangerne. Han var blot en forvalter, en håndlanger, et "lille tandhjul".

Men nu er sagen altså genåbnet. Anklageren mener, at dødsmaskinen Auschwitz kun kunne fungere, fordi folk som Oskar Gröning holdt den kørende. Uden det "lille tandhjul" kunne mordene på hundredetusinder af uskyldige altså ikke have fundet sted.

Sidste chance for retsvæsen

Dele af den tyske offentlighed mener, at det er at gå for vidt. Ikke mindst i lyset af, at forbrydelserne ligger over 70 år tilbage, og at Oskar Gröning er en olding. Selv hvis han bliver dømt, vil han formentlig være for gammel til at komme i fængsel.

For det tyske retssystem er det imidlertid sidste chance for at rette op på egne fejl. I årtierne efter Anden Verdenskrig lod man utallige krigsforbrydere slippe for straf. Ud af 6.500 SS-mænd i Auschwitz blev kun 49 dømt. Lige som Oskar Gröning vil de sidste af dem snart dø af alderdom - uden nogensinde at være blevet retsforfulgt.

Et foto af Oskar Gröning fra SS-tiden. (Foto: FABIAN BIMMER © Scanpix)

For de overlevende fra kz-lejren er rettergangen et sent, men nødvendigt forsøg på at skabe retfærdighed.

- Jeg ser det som en gave, som skæbnen har givet os, siger 87-årige Hedy Bohm til avisen Süddeutsche Zeitung. Hun overlevede, men mistede forældre og familiemedlemmer i gaskamrene.

- Det er aldrig for sent at stille de her folk for en dommer, mener hun:

- For Auschwitz er en synd, og det vil den være for tid og evighed.

Du kan følge tysklandkorrespondent Michael Reiter - både på Twitter og på Facebook:

https://twitter.com/reiterberlin/status/590400468918079488