Australien følger USA's eksempel og varsler diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina

Australien sender ikke officielle repræsentanter til vinter-OL, men australske atleterne vil stadig deltage.

Australske demonstranter opfordrer til boykot af vinterlegene under en protest i juni i år. (Foto: Saeed Khan © Ritzau Scanpix)

Officielle repræsentanter fra Australiens regering kommer ikke til at deltage i vinter-OL i Beijing i februar 2022.

Det fortæller landets premierminister, Scott Morrison, onsdag, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen skyldes ifølge Morrison Australiens vanskeligheder med at genåbne diplomatiske kanaler med Kina for at diskutere påståede krænkelser på menneskerettigheder i den kinesiske provins Xinjiang.

Og derudover Beijings tiltag med at forsinke og blokere importer af australske varer.

Dog gælder boykottet ikke atleter, tilføjer han.

Australiens premierminister, Scott Morrison, siger ifølge Reuters, at den kinesiske regering ikke har gjort nogen forsøg på at reagere på flere problemstillinger, som Australien har rejst. (Foto: Lukas Coch © Ritzau Scanpix)

USA og New Zealand melder afbud

Den australske udmelding kommer få dage efter, at USA meddelte, at de ikke vil sende officielle repræsentanter til OL i Beijing.

- Præsident Bidens administration vil ikke sende nogen diplomatisk eller officiel repræsentation til vinter-OL i Beijing i 2022 på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, samt andre krænkelser af menneskerettighederne, sagde talskvinde for Det Hvide Hus Jen Psaki mandag.

Se et klip fra pressemødet i Det Hvide Hus her:

Xinjiang er den provins i Kina, hvor befolkningsgruppen uighurerne bor.

Uighurerne, der hovedsageligt er sunnimuslimer, er af Kina blevet beskyldt for at stå bag en terrorkampagne. Kina beskyldes for at stå bag massefængslinger, masseovervågning og undertrykkelse af gruppen.

Atleter fra USA vil fortsat deltage.

Tirsdag oplyste også New Zealands vicepremierminister, Grant Robertson, at landet ikke vil sende repræsentanter for landets regering til vinter-OL, skrev Reuters. Den new zealandske beslutning skyldes dog coronakrisen.

Grant Robertson tilføjede, at beslutningen ikke er taget på grund af USA's varsel om en diplomatisk boykot.

Kina har afvist både USA og Australiens afbud som værende "politisk manipulation", da de officielle repræsentanter fra de to lande ifølge Kina alligevel ikke var inviteret.

Den kinesiske ambassade i Australien opfordrer samtidig den australske regering til at tage "konkrete skridt" til at forbedre forholdet mellem de to lande. Det skriver Reuters.

I kølvandet på tennis-strid

Meldingerne fra landene kommer samtidig med, at sagen om den 35-årige kinesiske tennisspiller Peng Shuai har fået stor international opmærksomhed.

I november skrev hun på sociale medier om, hvordan hun var blevet tvunget til sex af Kinas tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli.

I tre uger efter beskyldningerne blev hun ikke set offentligt, og internationalt var der bekymring for hendes velvære.

Peng Shuai under en kamp i Australian Open, 21. januar 2021. (Foto: Kim Hong-Ji © Ritzau Scanpix)

21. november fik Thomas Bach, præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) lov til at gennemføre et videoopkald med tennisspilleren.

Her forsikrede hun, at hun var i sikkerhed og havde det godt.

I torsdags fortalte IOC, at endnu et videomøde havde fundet sted. Efter videomødet gav IOC udtryk for samme bekymring for Peng Shuais velvære, som WTA, kvindernes internationale tennisforbund, har gjort.

WTA har valgt at suspendere alle sine turneringer i Kina.

/ritzau/

FacebookTwitter