Australien indfører bøder og fængselsstraf for alle indrejsende fra Indien - også egne statsborgere

De australske myndigheder tager skrappe metoder i brug for at undgå smitte fra Indien, hvor 9.000 australiere befinder sig.

Den australske regering får kritik for at forbyde statsborgere indrejse. (Foto: Loren Elliott © Scanpix)

Fem års fængsel og en bøde på 315.000 kroner.

Så hårdt risikerer man at blive straffet, hvis man rejser til Australien fra Indien, som i øjeblikket er lagt ned af en voldsom anden coronabølge.

Den heftige straf blev annonceret af den australske regering i dag.

Australien har i forvejen et forbud mod alle rejsende fra Indien, men fra på mandag skærpes straffen, efter flere personer har udnyttet et smuthul i reglerne ved at rejse hjem via et transitland.

Australske medier beretter, at det er første gang i landets historie, at Australien forbyder deres egne statsborgere indrejse. Ifølge BBC estimeres 9.000 australiere at befinde sig i det coronaplagede Indien, hvoraf 600 af dem er kategoriseret som sårbare.

Kritik af forbud

Australien er indtil videre kommet langt bedre gennem coronakrisen end mange andre lande. I skrivende stund har landet med omkring 25 millioner indbyggere registreret 910 coronadødsfald. Det tilsvarende tal for Danmark er 2.489.

En del af forklaringen menes at være, at det isolerede land lukkede sine grænser ved pandemiens begyndelse. Kun australiere og folk med fast ophold har i udgangspunktet haft mulighed for at rejse ind i landet - men først efter at have overstået to ugers ophold på et karantænehotel.

Den australske regerings beslutning om at lukke helt for indrejse fra personer, der har været i Indien de seneste 14 dage, møder hård kritik fra flere sider - herunder fra Elaine Pearson, direktør i den australske gren af Human Rights Watch, der siger, at australiere har "ret til at vende tilbage til deres eget land".

Hun mener, at regeringen bør undersøge, hvordan man kan sørge for, at australiere, der vender retur fra Indien, kan komme i karantæne på sikker vis i stedet for at fokusere på hårde straffe "til folk, der står over for desperate forhold og bare forsøger at komme hjem".

- Dette er en uhyrlig reaktion, siger hun ifølge The Guardian.

Også flere oppositionspolitikere kritiserer beslutningen og beskylder regeringen for ikke at have sørget for nok karantænefaciliteter.

En af dem er senatoren Sarah Hanson-Young fra De Grønne, som langer ud efter premierminister Scott Morrison:

Meldingen fra den australske regering er dog, at der er tale om en nødvendig foranstaltning.

- Regeringen tager ikke let på disse beslutninger. Men det er afgørende, at det australske sundhedsvæsen og karantænesystem er beskyttet, og antallet af smittetilfælde på karantænefaciliteterne bliver reduceret til et håndterbart niveau, lyder meldingen fra den australske sundhedsminister, Greg Hunt.

Australiens finansminister, Josh Frydenberg, siger, at det er sundhedsmyndighedernes anbefaling, at der indføres nye sikkerhedstiltag:

Indien sætter trist rekord på ny

I Indien fortsætter smittetallene med at stige, og i dag satte landet igen en ny ærgerlig rekord på coronafronten. Her registrerede man over 400.000 nye smittetilfælde på et døgn, hvilket er første gang for noget land i verden.

Dermed har man rundet 19,1 millioner registrerede smittetilfælde i Indien, men det reelle tal menes at være betydeligt højere.

De mange nye smittetilfælde har lagt et knusende pres på Indiens sårbare sundhedsvæsen, og de seneste uger har budt på utallige triste scener med afdøde mennesker i hospitalskøer, kritisk mangel på iltforsyninger, og ligbål der brænder i døgndrift.

  • Overfyldte hospitaler har fået mange til at søge andre behandlingsmuligheder. Her modtager en formodet coronapatient ilt hos en religiøs organisation i den indiske hovedstad, New Delhi. (Foto: IDREES MOHAMMED © Scanpix)
  • De mange dødsfald har ført til, at der hver dag foretages massekremeringer. Som her i New Delhi. (Foto: IDREES MOHAMMED © Scanpix)
  • Flere lande har lovet hjælp til Indien. Herunder Frankrig, som i dag sendte ilt-udstyr afsted. (Foto: Lewis Joly © Scanpix)
1 / 3

Indien kunne længe bryste sig af lave smittetal, og i starten af marts lød meldingen fra sundhedsministeren, Harsh Vardhan, at landet befandt sig i pandemiens "afsluttende fase".

Men i de seneste uger har en knusende anden bølge altså skyllet ind over landet med knap 1,3 milliarder indbyggere. Her peger eksperter blandt andet på overmod, slækkede restriktioner og flere supersprederbegivenheder som dele af forklaringen på den enorme krise.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk