Australien indgår forlig med 1.900 asylansøgere

Australiens regering indgår et forlig på 450 millioner kroner med 1.900 asylansøgere fra lejr på stillehavsø.

Flygtningene boede i telte på øen Manus i Papua Ny Guinea, og nu har 1.900 asylansøgere fået erstatning for den behandling de fik. (Foto: © handout, Scanpix)

Den australske regering har indgået et forlig på et beløb svarende til cirka 450 millioner kroner med 1900 asylansøgere.

Asylansøgerne har sagsøgt Australien for den behandling, de har fået i en flygtningelejr på øen Manus i Papua Ny Guinea, oplyser embedsfolk.

Australien nægter at tage imod asylansøgere, der kommer til landet med båd, og betaler de fattige stillehavsnationer Papua Ny Guinea og Nauru for at huse mange af de mennesker.

De mange asylansøgere har søgt erstatning for både fysiske og psykiske skader, som de angiveligt har pådraget sig under deres ophold i lejren.

Retssagen var planlagt til at begynde i højesteret i delstaten Victoria i dag, og der var afsat et halvt år til sagen.

Men inden sagen er gået i gang, er der altså indgået et forlig med den australske regering og bestyreren af lejren på Manus, oplyser David Curtain, der er en af asylansøgernes advokater.

Den australske regering har dog nægtet at påtage sig noget ansvar i erstatningsforliget.

Andrew Baker, en anden af asylansøgernes advokater, fortæller, at pengene vil blive fordelt, ud fra hvor længe de enkelte har opholdt sig i lejren, og hvad de har været udsat for.

Lejren lukkes efter planen i oktober.

/ritzau/