Australien sender første hold asylansøgere til Cambodja

Omstridt asylpolitik, der skal holde flygtninge ude af Australien, er for alvor trådt i kraft.

Australien har indgået en aftale med Cambodja om, at asylansøgere skal sendes dertil, og de første er nu kommet til Cambodja. (Foto: © Valdrin Xhemaj, Scanpix)

Tre iranere og en person fra Myanmar, der alle har søgt om asyl i Australien, er landet i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh.

Det er de første personer, der kommer til Cambodja,, efter at regeringen sidste år indgik en politisk aftale med Australien, der betyder, at bådflygtninge, der får godkendt deres ansøgning om asyl i Australien, skal bosætte sig i Cambodja.

Australien, der betaler cirka 200 millioner kroner årligt til det fattige sydøstasiatiske land for at give flygtningene permanent ophold, er blevet kraftigt kritiseret af blandt andet FN for sin asylpolitik.

Model er meget effektiv

Men den konservative regering i Canberra står fast på modellen, der har vist sig særdeles effektiv til at holde bådflygtninge væk fra landets kyster.

Selv mens flygtninge får deres asylansøgning behandlet, er de ikke velkomne i Australien. Landet har nemlig indgået en aftale med Papua Ny Guinea og den lille østat Naura om at drive detentionscentrene, før flygtningene enten får afslag eller sendes til Cambodja.

De fire personer, der er ankommet til landet, er de første blandt cirka 1.200 flygtninge, der opholder sig i Australiens oversøiske asylcentre.

Amnesty langer ud efter Australien

I Danmark og EU er den australske model senest blevet diskuteret i forbindelse med de mange flygtninge, der kommer til Europa via Middelhavet.

Men flere europæiske ledere - heriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - har afvist den australske model, fordi den er i strid med internationale konventioner.

Amnesty International langer i en kommentar kraftigt ud efter Australien.

/ritzau/AFP