Australien, Storbritannien og USA indleder forsvarssamarbejde

Tiltaget vil blandt andet give Australien mulighed for at bygge atomdrevne ubåde.

USA's præsident Joe Biden under nattens offentliggørelse af det nye samarbejde. Til stede via skærm var Australiens Scott Morrison (t.v.) og Storbritanniens Boris Johnson (t.h.). (Foto: WIN MCNAMEE © Ritzau Scanpix)

En ny forsvarspagt mellem USA, Storbritannien og Australien skal styrke de tre landes militære tilstedeværelse i Indo-Pacific-området, der dækker dele af Stillehavet og dele af Det Indiske Ocean.

Det oplyste USA's præsident, Joe Biden, Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Australiens premierminister, Scott Morrison, i en fælles udtalelse i nat dansk tid.

- I dag tager vi endnu et historisk skridt for at udvide og formalisere samarbejdet mellem vores tre nationer, fordi vi alle erkender nødvendigheden af at sikre fred og stabilitet i Indo-Pacific på lang sigt, lød det fra USA's præsident, Joe Biden, i nat.

Retten til at bygge atomdrevne ubåde

Tiltaget, som har fået navnet Aukus, vil blandt andet give Australien mulighed for at udvikle atomdrevne ubåde, som den kun syvende nation i verden.

Det betyder også, at Australien skrotter en aftale fra 2016 med Frankrig, som havde vundet retten til at bygge 12 ubåde til den australske flåde. I stedet vil USA og Storbritannien bidrage teknologisk til, at Australien kan opbygge en flåde af atomdrevne ubåde, som skal udstyres med konventionelle våben.

- Vi vil fortsat opfylde alle vores forpligtelser om ikkespredning af kernevåben, siger den australske premierminister, Scott Morrison, med henvisning til den internationale traktat, der skal forhindre udbredelse af atomvåben, ifølge Ritzau.

Forsvarsalliancen vil også give landene mulighed for at dele teknologi om blandt andet cybersikkerhed, kunstig intelligens og langtrækkende missiler, skriver nyhedsbureauet.

"Koldkrigsmentalitet"

Udmeldingen kommer efter flere år med stigende militære spændinger i Det Sydkinesiske Hav, ikke mindst når det kommer til spørgsmålet om Taiwan, hvor Kina strides med de omkringliggende lande om de maritime grænser.

Også Japan har kritiseret Kina for gentagne overskridelser af grænserne i farvandet nær flere øer, hvis tilhørsforhold man er uenige om. Tilsvarende har kineserne klaget over, at amerikanske skibe kommer for tæt på et omdiskuteret område i Det Sydkinesiske Hav.

(© DR Nyheder)

Og selvom ingen af de tre lande nævnte Kina i nattens fælles tale, så er der ifølge flere internationale medier ingen tvivl om, at tiltaget skyldes bekymring over Kinas voksende tilstedeværelse og stadig større militære magt i Indo-Pacific området.

Der gik da heller ikke lang tid, før Kina reagerede på nyheden, og kaldte det nye samarbejde for udtryk for "koldkrigsmentalitet og ideologiske fordomme", som de tre lande burde lægge bag sig.

Det siger Liu Pengyu, der er talsmand for Kinas ambassade i USA, ifølge Ritzau.

- Lande skal ikke bygge eksklusionsblokke, der er rettet mod eller skader tredjelandes interesser, siger talsmanden.