Australien svarer igen i ubådsstrid med Frankrig: 'De vidste, at vi havde alvorlige bekymringer'

Den franske regering har anklaget nære allierede for at lyve og udvise foragt.

Den australske premierminister, Scott Morrison (tv), kunne onsdag præsentere en ny forsvarsalliance med USA og Storbritannien. (Foto: MIck Tsikas © Ritzau Scanpix)

Den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, befinder sig stadig i det røde felt.

Da Australien onsdag aflyste en ordre på 12 franske ubåde som led i en ny forsvarsalliance med USA og Storbritannien, sagde Le Drian, at det var "som at blive dolket i ryggen". Og han fortsatte i samme rille lørdag aften på fransk tv.

- Der har været løgne, svigefuldhed, et stort tillidsbrud og foragt. Det går simpelt hen ikke, sagde udenrigsministeren til tv-stationen France 2.

Frankrig har kaldt landets ambassadører i USA og Australien hjem som reaktion på alliancen og den aflyste ubådskontrakt.

Britisk 'opportunisme'

Den franske ambassadør i Storbritannien får dog lov til at blive, selvom Le Drian heller ikke havde noget pænt at sige om briternes rolle i sagen.

- Vi kender deres konstante opportunisme. Så der er ingen grund til at kalde vores ambassadør hjem for at forklare.

Le Drian tilføjede, at "Storbritannien er lidt af et tredje hjul i aftalen".

Dybe bekymringer

Den australske premierminister, Scott Morrison, siger søndag om Frankrigs reaktion på den aflyste kontrakt, at han "forstår deres skuffelse".

Ordren havde ifølge avisen Le Monde en værdi på over 400 milliarder kroner og ville have skabt et stort antal arbejdspladser.

Men samtidig afviser Morrison, at Frankrig var helt uforberedt, da kontrakten røg i vasken. Han mener, at man i månedsvis har signaleret, at de franske ubåde ikke kunne opfylde Australiens "strategiske interesser".

- De har haft alle grunde til at vide, at vi har dybe og alvorlige bekymringer, siger Scott Morrison.

- Vi havde gjort det meget klart, at vi ville træffe beslutning på baggrund af vores strategiske, nationale interesse.

Biden ringer

Det er noget nær uhørt, at to gamle, nære allierede som USA og Frankrig befinder sig i så dyb en diplomatisk krise, som det er tilfældet netop nu.

De to landes præsidenter, Joe Biden og Emmanuel Macron, har ikke talt sammen, siden forsvarsalliancen blev præsenteret. Men det sker "i de kommende dage", oplyser en talsmand for den franske regering.

Talsmanden Gabriel Attal siger til tv-stationen BFMTV, at det er præsident Biden, som har bedt om en telefonsamtale med Macron.

Joe Biden og Emmanuel Macron til G7-topmøde i Cornwall i Storbritannien i juni. (Foto: Kevin Lamarque © Ritzau Scanpix)

Attal understreger, at krisen handler mere om strategiske emner end om kommercielle. Det handler om "balancen i Indo-Pacific, hvor en del af vores fremtid er på spil, og forholdet til Kina," siger talsmanden.

Kina blev ikke nævnt, da forsvarsalliancen mellem USA, Australien og Storbritannien blev præsenteret. Men ingen er i tvivl om, at alliancen først og fremmest går ud på at modvirke Kinas voksende tilstedeværelse og stadig større militære magt i Indo-Pacific området.

Joe Biden har modstandsforholdet til Kina som det store fokus i sin udenrigspolitiske strategi. Men det første store initiativ i udmøntningen af strategien har altså foreløbig mest skabt vrede og bekymring blandt USA's allierede i Europa.

Facebook
Twitter