Australien vil give undskyldning til aboriginerne

Australien vil give sit oprindelige folk, aboriginerne, en undskyldning for tidlige tiders politik, hvor 100.000 børn blev fjernet fra deres familier og givet til hvide familier fra 1910-70.

(Foto: APTN)

Australien vil give landets oprindelige folk, aboriginerne, en officiel undskyldning for tidlige tiders politik, hvor 100.000 børn blev fjernet fra deres familier fra 1910-70.

Det sker, når parlamentet åbner om to uger.

Australien har hidtil nægtet at undskylde for politikken med at tvangsfjerne børn.

Spøgsmålet har splittet den australske beolkning i årevis

Giver ikke denne generation skylden

Den ny minister for oprindelige folk, Jenny Macklin, siger, at undskyldningen vil blive givet på vegne af den australske regering og tillægger ikke denne generation af australiere skylden.

Premierminister Kevin Rudd nægter at give erstatning til de familier, der blev revet fra hinanden, de såkaldte "stjålne generationer".

Michael Mansell, der er leder af Tasmansk Aboriginal Center, har opfordret regeringen til at oprette en fond på 4,5 milliarder kroner som erstatning til de ramte familier.

Overvældet af nyheden

en anden organisation, Den Stjålne Generations Alliance, som regeringen har konsulteret under forberedelsen af den officielle undskyldning, sagde Christine King, at hun var helt overvældet over nyheden.

- Ældre mennesker troede ikke, at de nogensinde ville komme til at opleve denne dag, sagde en tårevædet Christine King.

De mange tusinder tvangsfjernede børn blev anbragt i reservater, på børnehjem, missionsstationer eller hos hvide australske familier.

Skilt fra deres familier

Mange blev udsat for overgreb, efter at de var blevet adskilt fra deres familier og adopteret af hvide i et misforstået forsøg på at få det oprindelige folkeslag integreret i det hvide samfund.

En omfattende undersøgelse fra 1997 viste, at mange af de børn, der var blevet fjernet fra deres familier, fik langvarige psykologiske mén.

Aboriginerne udgør i dag 450.000 af Australiens samlede befolkning på 21 millioner, og er i uforholdsmæssig grad belastet af sociale og sundhedsmæssige problemer.

Facebook
Twitter