Australiens indædte krig mod vilde katte: Her får du syv dollar for hver skalp

Giftige pølser og dusører på kattehoveder er sat ind i kampen mod vildkatte.

En vildkat spiser af en død kænguru. (© Scanpix)

Syv dollar.

Det er den dusør, folk kan få udbetalt, hvis de afleverer skalpen fra en vildtlevende kat til myndighederne i delstaten Queensland i det nordlige Australien.

Dusøren har vakt harme hos organisationen PETA, der arbejder for etisk behandling af dyr. Men kritikken preller tilsyneladende af på de australske myndigheder, der over alt i landet har taget skrappe midler i brug for at komme vildkatte til livs.

Australiens regering har nemlig de seneste år arbejdet på, at mere end to millioner vilde katte skal være dræbt i 2020.

For de vildtlevende firbenede er blevet fjende nummer et for andet dyreliv i Australien, der har en bestand på mellem to og seks millioner vilde katte.

Andre steder i Australien bliver der sat ind mod kattene med fly, hvorfra der bliver kastet forgiftede pølser.

Pølserne består af kængurukød, kyllingefedt og forskellige krydderier og urter. Opskriften er lavet ved at gennemgå almindeligt kattefoder for at finde frem til en smagssammensætning, som kattene vil mæske sig i.

- De er nødt til at smage godt. De er kattenes sidste måltid, siger Shane Morse, der har været med til at kaste pølser ud, til New York Times.

Men pølserne er ikke bare en lækkerbidsken. De er også tilsat gift udvundet fra planter, som katte ikke kan tåle. For hver kvadratkilometer er der blevet smidt 50 af de dødbringende pølser ud.

Truer lokale arter

Den første kat menes at være kommet til Australien tilbage i det 17. århundrede.

Siden er bestanden bare steget og steget, og de findes ifølge CNN i 99,8 procent af landet, hvor de jager for at overleve.

Og kattenes jagt på føde har været med til at udrydde omkring 20 pattedyrsarter. Det oplyser Gregory Andrews, der er den nationale kommissær for truede arter ifølge CNN.

Den rottelignende gyldne punggrævling er en af de gnavere, som lider under kattenes jagt. (Foto: Roland Seitre © Scanpix)

Det belaster det isolerede liv på østaten, hvor 80 procent af pattedyrene og 45 procent af fuglearterne ikke findes andre steder i verden.

De indfødte arter i Australien er et nemt bytte for de vilde katte, der menes at tage livet af en million fugle og 1,7 millioner reptiler hver dag, siger en talsmand for Australiens ministerium for Miljø og Energi til CNN.

Kritik af spredehaglsstrategi

I løbet af de første 12 måneder, efter at der blev sat en pris på de vilde kattes hoveder, er omkring 211.560 blevet dræbt. Det oplyser The Royal Melbourne Institute of Technology til New York Times.

Regeringens plan blev annonceret i 2015, hvor der blev sat fem millioner dollar af til kampen mod de knurhårrede. Men planen er blevet mødt af heftig kritik - også af økologer, der beskæftiger sig med at bevare dyrebestande.

- Da målet blev sat i 2015, vidste vi ikke rigtig, hvor mange vildkatte, der var i Australien, siger Tim Doherty fra Deakin Universitet i Australien, og tilføjer, at estimatet dengang lød på 18 millioner katte - altså markant højere end det nuværende.

Tim Doherty anfægter også, at indsatsen ikke foregår målrettet i bestemte områder, hvor arters overlevelse bliver truet af kattene.

- Det er nødt til være fokuseret og ikke bare en spredehagls-tilgang, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter