Australiens premierminister undskylder badeferie, men holder fast i sin klimapolitik

Den australske leder har fået hug for at holde ferie på Hawaii, mens skovbrande har raseret landet.

Scott Morrison er kommet i modvind for at tage på ferie, mens Australien har været hårdt ramt af skovbrande. (Foto: Joel Carrett © Scanpix)

Det har været nogle turbulente dage for Australiens premierminister, Scott Morrison.

Efter flere uger med massive og ødelæggende skovbrande har premierministeren flere gange skullet forsvare sin klimapolitik.

De seneste dage har Morrison så måttet finde sig i hashtagget #WhereTheBloodyHellAreYou, som hængte premierministeren ud for at holde ferie på Hawaii, mens brandene fortsatte med at rasere det tørre kontinent.

Premierministerens uannoncerede ferie har givet anledning til mange hånlige indslag på de sociale medier.

Fredag mistede to australske brandmænd livet i deres kamp mod flammerne, og i går vendte Morrison så hjem før tid.

Ved en pressekonference i nat dansk tid har premierministeren undskyldt beslutningen om at tage til Hawaii med familien.

- Jeg accepterer kritikken, lød det fra Morrison, der slår fast, at han fortryder beslutningen.

- Jeg forstår, at folk har været vrede over at vide, at jeg holdt ferie med min familie, mens deres familier er under et stort pres, sagde premierministeren.

Han slog dog samtidig fast, at han ikke har tænkt sig at lade sig presse til at ændre sin klimapolitik.

I går blev landsbyen Balmoral i delstaten New South Wales så godt som udslettet.

Uretfærdig kobling

Hvert år rammes Australien af store skovbrande, men i år har landet været særligt hårdt ramt af ødelæggende brande kombineret med endnu varmere vejr end normalt.

I flere australske delstater kæmper tusindvis af brandfolk mod flere end 200 naturbrande.

Ved nattens pressekonference slog den australske leder fast, at hans regering anerkender udfordringen med global opvarmning.

- Der er ingen tvivl om, fra mit synspunkt, regeringens synspunkt, eller delstatsregeringernes synspunkt, at der er en forbindelse mellem større globale klimaforandringer og vejrfænomenerne rundt om i verden, lød det fra Scott Morrison.

- Men jeg er sikker på, at folk ligeledes vil anerkende, at den direkte årsag til enhver given brand ikke er en troværdig anledning til at lave den kobling, siger premierministeren, der afviser, at de mange brande vil få hans regering til at ændre sin klimapolitik.

- Folk kan forvente, at min regering vil gøre, hvad den har lovet, sagde Morrison, der beskyldte sine modstandere for at forsøge at score billige point under "disse katastrofer".

New South Wales er ramt af omkring 100 aktive brande.

Australien er verdens største kuleksportør og er blevet kritiseret for ikke at være ambitiøs nok i sin klimapolitik.

Landet har forpligtet sig til at nedbringe sin udledning af drivhusgasser med 26 procent inden 2030, men i sommer kunne The Guardian berette, at Australiens udledning af drivhusgasser er steget hvert år siden 2014.

Her skrottede regeringen en grøn afgift, der skulle bringe niveauet ned.

FacebookTwitter