Australier finder 460.000 kroners guldklump

Amatør-guldgraveren fandt klumpen på 1,4 kilo med sin metaldetektor.

Det er klumpen her, som simpelthen er sin vægt værd i guld, og det nyder en australsk amatør-guldgraver nu godt af. (Foto: MATT COOK/FINDERS KEEPERS GOLD P © Scanpix)

Man kan kun spå om, hvad der foregik i hovedet på en australsk amatør-guldgraver, da hans metaldetektor bippede i går under en gåtur blandt saltbuske.

Endnu et stykke værdiløst skrotmetal? Sikkert.

Tre fjerdedele af alt guld i Australien findes i området omkring byen Kalgoorlie. Grafik: Daniel Myrup Pedersen.

Men tilfældet skulle vise, at det var en guldklump på intet mindre end 1,4 kilo med en markedsværdi på godt 460.000 danske kroner, skriver BBC.

Fundet skete nær den vestaustralske by Kalgoorlie, og det er ejeren af byens guldgraver-butik, der fortæller om fundet, da finderen selv er anynom:

- Han kom gående ind i butikken og viste mig klumpen i sin hånd med et stort smil over ansigtet, siger butiksejer Matt Cook.

- Den er lidt større end en pakke cigaretter, men den er utrolig tung, siger Matt Cook.

Sker få gange om året

Det giver måske lidt sig selv, men et fund af den her størrelse er meget sjældent. En ekspert siger, at det kun sker få gange om året.

Derimod er små fund af guld meget normale i den del af Australien, og derfor går mange håbefulde guldgravere rundt i området, siger professor Sam Spearing, der er direktør på Western Australia School of Mines på Curtin Universitet.

- Størstedelen af guldklumperne, der bliver fundet i området, er normalt omkring 14-16 gram, siger Sam Spearing til BBC.

Tre fjerdedele af det guld, som bliver minet i Australien, kommer netop fra området omkring Kalgoorlie.

Det nød den anonyme australier altså godt af, da han hørte metaldetektorens bippen; udløst af en berigende sten, 45 centimeter under jordoverfladen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter