Australsk hedebølge udløser varmerekord

Januar måned var den varmeste nogensinde på det i forvejen bagende hede kontinent.

(© Scanpix)

De australske varmegrader nåede nye højder i januar måned, viser nye tal fra landets vejrmyndigheder.

For ikke nok med at blandt andet storbyen Sydney i løbet af måneden satte varmerekord med 45,8 grader, så var januar den varmeste, der er målt, skriver Sydney Morning Herald.

Den gennemsnitlige temperatur landet over var 29,7 grader - og det er vel at mærke både dag- og nattemperaturer, der er regnet sammen.

Exceptionel hedebølge

Gennemsnittet af de højeste temperaturer kontinentet over var samtidig 36,9 grader. Det er over to grader mere end den hidtidige rekord fra 1932, skriver avisen.

- Hedebølgen i den første halvdel af januar var exceptionel i omfang og varighed, lyder det fra vejrmyndighederne i en pressemeddelelse ifølge AFP.

7. januar var den varmeste i perioden og havde også varmeste gennemsnit, der er blevet målt, for hele Australien.

Knap 50 grader

Samtidig slog Alice Springs i Northern Territory rekorden for flest dage over 40 grader i streg med 17 dage. Den kunne landsbyen Birdsville i outbacken i Queensland sagtens stikke. Hele 31 dage i træk bankede temperaturen op over 40.

Den højeste temperatur blev målt 12. januar i Moomba, South Australia, og lå på 49,6 grader.

De høje temperaturer satte gang i over 100 brande i det sydøstlige Australien, og mange måtte flygte fra hus og hjem.

Flere døde i vandmasser

I denne uge oplevede det nordøstlige Australien ekstreme vejrforhold i form af regnskyl og stormvejr fra den tidligere tropiske cyklon Oswald, der var skyld store oversvømmelser.

Flere personer er meldt døde i vandmasserne i delstaten Queensland, hvor flere områder stadig er under vand.

Det gælder blandt andet byen Rockhampton, hvor politiet ifølge avisen Brisbane Courier-Mail har advaret borgerne mod farlige krokodiller, der svømmer rundt i gaderne.

/ritzau/