Australsk politi går benhårdt efter rappere for at stoppe bandevold

Myndighederne gør brug af love rettet mod rockere og terrorister for at stoppe rapgruppe.

Politiet i den australske delstat New South Wales går åbent efter at lukke ned for en kontroversiel rapgruppe. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

- Vi har lukket ned for deres koncerter, men det er for at stoppe volden. Vi har ikke haft nogen vold, siden koncerterne blev aflyst.

Sådan lyder meldingen fra Nathan Trueman, der er overbetjent hos New South Wales Police, til ABC News.

Politiet i den australske delstat, hvor Sydney ligger, har taget skrappe midler i brug for at bekæmpe den australske rapgruppe OneFour.

For en måned siden var gruppen på nippet til at få sit helt store gennembrud med adskillige turnéer på vej og kontrakttilbud fra store pladeselskaber

Nu er halvdelen af gruppen bag tremmer, og gruppen har fået forbud mod at omgås hinanden.

Ordensmagten gør samtidig brug af særlige beføjelser, der er sat i verden for at bekæmpe rockergrupper og terrorister, beretter det australske medie.

Gruppen udgør en fare mod offentligheden, lyder budskabet fra politiet.

Politiet sørger for aflyste koncerter

Efter et brutalt masseslagsmål mellem rockere ved Sydney Lufthavn nedsatte politiet i New South Wales i 2009 en specialenhed, der skulle tage kampen op mod de australske rockergrupperinger.

Nu arbejder den sammen med en ny specialenhed, der undersøger bandekonflikten i Sydney og dens forbindelser til hip hop-miljøet.

Og ifølge ABC News gør politiet altså brug af særlige beføjelser, der er tiltænkt rockere og terrorister for at stoppe OneFour.

To af de fire medlemmer er røget bag tremmer for vold, efter at to af rapperne deltog i et slagsmål på en pub i Sydney, hvor de blandt andet slog en mand med en hammer.

De to medlemmer Pio Misa og Dahcell Ramos er blevet idømt henholdsvis 4 og 10 års fængsel for volden, skriver The Courier Mail.

Rapperne og deres manager har desuden fået forbud mod at omgås hinanden.

Politiet mener, at rapgruppen er en del af en kriminel gruppering, der i øjeblikket indgår i en voldsom bandekonflikt i Sydney - en påstand, som gruppen har afvist.

Budskabet fra ordensmagten er, at gruppen er til fare for offentligheden, fordi de opildner til vold i deres musik, og at man slår ned på rapgruppen, som man også ville, hvis rockere brugte koncerter til at provokere deres rivaler.

Politiet forbyder ikke koncerterne som sådan, men siger åbent, at man stiller så høje krav til arrangørerne, at koncerterne bliver for dyre at afholde og derfor må aflyses.

- Jeg vil gøre det ved enhver begivenhed i New South Wales, indtil volden stopper, siger Nathan Trueman.

'En perversion'

Tidligere på måneden afholdt gruppen en koncert i New Zealand, men også det medførte problemer. Mens to af gruppens medlemmer ikke var med, fordi de er fængslet, blev et tredje medlem nægtet indrejse på grund af sin straffeattest.

Ved hjemkomsten til Sydney modtog gruppens manager en officiel advarsel fra ventende politibetjente, fordi han havde brudt forbuddet ved at omgås gruppens medlemmer.

Politiets indsats for at få aflyst koncerter er ikke den eneste form for pres fra politiets side, beretter ABC News.

Det australske medie peger på, at et af OneFours medlemmer i sidste måned fik et straksforbud mod at besøge et casino i Sydney, hvor der blev uddelt musikpriser.

De australske myndigheder har tidligere sat voldsomt ind over for landets rockergrupperinger. Nu prøver man det samme mod en rapgruppe, der efter sigende er banderelateret. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

Politiet har også bedt musiktjenester om at fjerne OneFours musik - en anmodning, der er blevet afvist.

En af dem, der ikke er tilfreds med politiets fremgangsmåde er Nicholas Cowdery, som tidligere rigsadvokat i delstaten.

Han kalder det "en perversion af den oprindelige hensigt med lovgivningen" at gå efter en rapgruppe.

ABC News beskriver sagen omkring OneFour som "uden fortilfælde" i Australien.

Mediet peger dog på, at myndighederne i Storbritannien tidligere både har forbudt koncerter og fået musikvideoer fjernet fra Youtube i kampen mod bandemiljøet.