Australsk premierminister besøger nedbrændt by: 'Du er ikke velkommen her, din tumpe'

Vrede beboere i landsbyen Cobargo lod deres frustrationer gå ud over premierminister Scott Morrison.

En række skovbrande hærger de australske delstater New South Wales og Victoria, og folk bliver evakueret i tusindtal i det sydøstlige Australien. Flere hundrede huse er allerede nedbrændt eller totalskadede, og beboere vender tilbage til deres udbrændte ejendele.

Den australske premierminister, Scott Morrison, har fået meget kritik for sin håndtering af de mange skovbrande, der nu har stået på i flere måneder.

  • En australsk brandmand forsøger at få kontrol over en naturbrand i byen Jerrawangala i den australske delstat New South Wales. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)
  • Flere biler er ødelagte i de brændende områder i de to delstater. Her står en bil efterladt uden for Batemans Bay i New South Wales. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)
  • Mange australiere vender tilbage til huse, der er brændt ned og ubeboelige. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)
1 / 3

Premierministeren er blandt andet blevet kritiseret for at have været på ferie på Hawaii, mens skovbrandene stod på. I et forsøg på at genvinde politisk kapital har Morrison besøgt den udbrændte landsby Cobargo i det sydøstlige New South Wales. Men her blev han ikke ligefrem budt velkommen:

- Du er ikke velkommen her, din tumpe, sagde én beboer.

- Fuck af med dig, supplerede en anden.

Vrede beboere sender knap så venlige hilsener til premierminister Scott Morrison (Foto: AuBC)

De lokale i den lille by mener ikke, at Morrison har gjort nok for at hjælpe byen efter to lokale tidligere på ugen mistede livet og flere har mistet deres hjem til flammerne.

Og Morrison forstår de lokale frustrationer, sagde han under besøget, da de som bekendt "har mistet alt og går nogle farlige dage i møde".

Du kan se mere fra premierministerens besøg i Cobargo i videoen øverst i denne artikel.

New South Wales igangsætter kæmpe evakuering

Siden mandag er syv personer blevet dræbt i de australske skovbrande, og brandene ser ikke ud til at stoppe. I alt 18 mennesker har mistet livet i naturbrandene siden september.

Vejret bliver ifølge brandvæsnet endnu værre i weekenden. Her forventes der temperaturer over 40 grader med voldsomme vindhastigheder.

Kort over Australien: Især New South Wales og Victoria er plaget af brande.

Det har fået delstatens premierminister i New South Wales til at erklære store områder i undtagelsestilstand. Det er den tredje undtagelsestilstand på to måneder.

Alle beboere og turister skal forlade området før lørdag, og mange er allerede på vej væk fra områderne. Evakueringen er den største i delstaten nogensinde.

Bilkøer og benzinmangel

Ifølge Anna Ladegaard, der er journalist hos Ritzau og bosiddende i Sydney, er situatuationen på mange måder kaotisk, efter at to store områder på den australske sydøstkyst er blevet erklæret for evakueringszoner.

- Evakueringen er lettere sagt end gjort, fordi der i nogle af de her områder kun er en enkelt vej mod syd og en enkelt vej mod nord.

- Det betyder, at der lige nu er enormt mange mennesker, der skal den samme vej ud af delstaterne New South Wales og Victoria. Lange bilkøer og banker under pres kan derfor betyde, at mange australiere kan få svært ved at få benzin på bilerne, fortæller hun.

FacebookTwitter