Australsk pressenævn: Satiretegning af rasende Serena Williams var ikke racistisk

Den australske avis The Herald Sun kom i international modvind efter kontroversiel tegning, men er blevet frikendt for racisme.

The Herald Sun valgte at smide deres satiretegning af Serena Williams på forsiden, da anklager om racisme ramte avisen og dens tegner. (Foto: William WEST © Scanpix)

Den australske avis The Herald Sun er blevet frikendt for racisme for en satiretegning af det amerikanske tennisfænomen Serena Williams, som avisen publicerede efter sidste år US Open-finale.

På tegningen ses en vred og frustreret Serena Williams hoppende på sin ketcher, mens kampens dommer, Carlos Ramos, i baggrunden ses i samtale med Williams finalemodstander, japanske Naomi Osaka.

”Kan du ikke bare lade hende vinde?”, spørger Ramos.

The Herald Suns chefredaktør, Damon Johnston, forsvarede avisens tegner Mark Knight på Twitter, da Serena Williams-tegningen fik international opmærksomhed og kritik. (© twitter)

Tegningen udløste verdensomspændende omtale og kritik, da Serena Williams på tegningen er afbilledet med meget store læber, mens finalemodstanderen Naomi Osaka, der er af japansk-haitiansk afstamning, er tegnet som blondine.

Det er det australske pressenævn, der har behandlet sagen og afvist de anklager om racisme, som nævnet har modtaget.

"Der har særligt været udtrykt bekymring over, at frøken Williams er afbilledet i en abelignende positur, med store læber og med en vild afrohårshestehale, som ikke er lig den, hun havde i kampen," lyder det blandt andet fra det australske pressenævn.

Nævnet har dog godkendt The Herald Suns forklaring om, at tegningen alene er et forsøg på ”med satire, karikatur, overdrivelse og humor at beskrive Williams' opførsel som barnlig ved at vise hende hoppende på sin ketcher, mens hun har spyttet en sut ud på banen.”

Serena Williams smadrede undervejs i kampen sin ketcher og overfusede i frustration kampens dommer, Carlos Ramos, og kaldte blandt andet portugiseren en tyv.

Det udløste en pointstraf fra Carlos Ramos til Serena Williams, der i øvrigt tabte finalen til Naomi Osaka.

Beskyldninger om sexisme

Beskyldningerne om racisme mod The Herald Sun var ikke den eneste sag om diskrimination efter den dramatiske finale.

Serena Williams beskyldte således efter US Open-finalen kampens dommer, Carlos Ramos, for sexisme.

- Det er ikke rimeligt at tabe et parti for at sige det (tyv, red.). Der er mange mænd, der har sagt lignende ting, og fordi de er mænd, så sker der ikke noget.

- Jeg kæmper for kvinders rettigheder og for kvinders ligestilling. At jeg siger tyv og mister et parti på det - det virker sexistisk for mig, lød det fra Serena Williams, der blev bakket op af flere af sine kolleger og chefen for kvindernes internationale tennisforbund (WTA), Steve Simon.

- Der bør ikke være nogen forskel i graden af tolerance i forhold til de følelser, der bliver udtrykt af mænd og kvinder, sagde han.

US Open-arrangørerne tildelte efter finalen Serena Williams en bøde på i alt 109.000 kroner, hvoraf de 64.000 kroner var for det verbale angreb på dommeren, mens der blev givet bøde på 26.000 kroner for at modtage coaching fra sin træner og 19.000 kroner for at smadre ketcheren.

Facebook
Twitter