Australske elitesoldater har i årevis dræbt civile afghanere og brugt krigsfanger som 'drabs-træning'

39 drab på civile fandt sted på missioner i Afghanistan mellem 2009 og 2013. Forsvarschef beklager dybt.

25 soldater fra de australske specialstyrker har i årene 2009-2013 stået bag mindst 39 drab på civile afghanere og krigsfanger. Det er konklusionen i en rapport, der har været undervejs i årevis. (Foto: handout © Scanpix)

Helt grønne soldater blev presset til at skyde fanger for at opnå deres første drab. Et ritual kaldet 'blooding'. Efter drabene blev der placeret våben omkring ligene for at skjule krigsforbrydelsen.

Det er blot nogle af de detaljer, der er kommet frem i en over 500 sider lang, længe ventet rapport om australske soldaters involvering i mindst 39 drab på civile og fanger i Afghanistan. En rapport, der er resultatet af en fire år lang undersøgelse af de australske specialstyrker.

Undersøgelsen blev iværksat i 2016 i kølvandet på beskyldninger fra lokale medier om drab på ubevæbnede mænd og børn. Ifølge det australske forsvars øverste chef, general Angus Campbell, indeholder den klare beviser for, at 25 australske elitesoldater står bag drabene. 19 af dem er stadig ansat i det australske forsvar.

Ingen blev dræbt i kamp

Forsvarschefen Angus Campbell undskyldte til både det afghanske og australske folk til pressemødet. (Foto: MICK TASIKAS © Scanpix)

Rapporten beskriver, hvordan de 25 soldater i løbet af 23 "hændelser" fra 2009 til 2013 begik drabene - enten ved selv at trykke på aftrækkeren eller som medvirkende. Holdet bag rapporten anbefaler dog, at i alt 36 hændelser skal undersøges af politiet.

General Angus Campbell forklarede på et pressemøde torsdag, at beviserne for, at specialstyrkerne havde "taget loven i egen hånd", var tydelige, og at ingen af drabene var begået under ildkamp eller beskydninger.

- Der er heller ikke beviser for, at gerningsmændene har handlet i forvirring eller ved en fejl. Og de formodede ofre var ikke i stand til at forsvare sig, sagde han.

Han forklarede også, at rapporten noterede, hvordan den "forstyrrede kultur" blev omfavnet og opmuntret af nogle erfarne og indflydelsesrige officerer. Han opfordrer til, at specialstyrkerne i Afghanistan får frataget de æresmedaljer, de blev tildelt mellem 2007 og 2013.

- De her formodede drab er de mest alvorlige brud på de militære standarder og værdier. Den slags ulovlige drab på fanger og civile er aldrig acceptable.

'På vegne af det australske forsvar: Undskyld'

Konklusionen i rapporten har længe været frygtet.

I sidste uge advarede den australske premierminister Scott Morrison om, at rapporten ville indeholde "barskt nyt for det australske folk". Inden den blev udgivet, var han desuden i kontakt med den afghanske præsident Ashraf Ghani.

General Angus Campbell fortalte også på pressemødet, at han har været i kontakt med Afghanistans hærchef om rapportens konklusioner. Til pressemødet sendte han en undskyldning på vegne af det australske forsvar:

- Til det afghanske folk; jeg giver jer min uforbeholdne undskyldning for de ugerninger, som er begået af australske soldater. Den opførsel har svigtet den tillid, I gav os.

Han henvendte sig også til australierne og indrømmede, at han godt kunne forstå, hvorfor rapportens indhold og detaljer skader troen på militæret.

Men, sagde han:

- Jeg vil respektfuldt bede australierne om at bevare troen på de mange andre i styrkerne. Det gør jeg.

Ved en pressekonference i sidste uge advarede premierministeren Scott Morrison om, at rapporten ville blive ubehagelig at læse for det australske folk. (Foto: Lukas Coch © Scanpix)

Pilrådden kultur i specialstyrken

- Det kan ikke blive mere alvorligt.

Sådan lyder vurderingen af rapportens konklusioner fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Der er tale om, at man skyder mennesker under helt kontrollerede forhold, og når de ligger bagbundet på jorden. Det er rigtig slemt.

Rapporten beskriver en kultur i de australske specialstyrker, som er pilrådden. En kultur, hvor man har dækket over hinanden, fjernet beviser og gjort det meget svært at opdage drabene.

Den slags er især slemt, når det er specialstyrker, forklarer Peter Viggo Jakobsen:

- Det er nogle af de mest veluddannede soldater, man har. De går igennem et meget fintmasket net, når de bliver udvalgt. Når de så er udvalgt, lever de under hårdt pres og indgår i små grupper, så de bliver meget sammentømrede og danner nogle stærke kulturer. Derfor er det vigtigt, at de overordnede holder styr på, at de her kulturer ikke stikker af.

Der har igennem tiden været flere eksempler på militære enheder med en rådden kultur.

Eksempelvis var der i 90'erne flere soldater fra en canadisk enhed af faldskærmstropper, der slog civile somaliere ihjel, der stjal fra dem. Enheden er siden blevet opløst for at komme problemet til livs.

Der har også været historier om, og beviser for, at amerikanske styrker har tortureret krigsfanger i Irak. Derfor er det - historisk set - ikke overraskende, at den slags, som bliver beskrevet i rapporten, sker.

- Men at det har haft det omfang i et land som Australien, som normalt er kendt for at have styr på tingene, det er alligevel overraskende, siger lektoren ved Forsvarsakademiet.

En skamplet på historien

Afghanistans Uafhængige Menneskeretskommission siger til BBC, at de hilser rapporten velkommen, men at der lige nu ikke er nok beviser til at sikre retsforfølgelser af de involverede. Det vil blive undersøgt nærmere af en special-efterforskning i den kommende tid. Skulle det være tilfældet, kan der gå lang tid, før gerningsmændene kommer for retten - op til flere år, ifølge mediet Al-Jazeera. De skriver også, at der i mellemtiden arbejdes på at lave en fond, som kan give de formodede ofres familier kompensation.

Selvom sagen er en "skamplet på Australiens væbnede styrkers historie", tror Peter Viggo Jakobsen ikke, at det vil få negative konsekvenser for australierne på den lange bane.

- Tværtimod kan det et eller andet sted tjene til deres ære, at forsvarschefen Angus Campbell stiller sig frem på den måde, som han har gjort, og at de har slået så hårdt ned på det, siger han.

Australien har siden 2002 haft soldater i Afghanistan for at støtte den USA-ledede koalition mod terrorbevægelsen Taleban. Australien har stadig omkring 1.500 tropper udstationeret i Afghanistan.

Kilder: Al-Jazeera og BBC

Facebook
Twitter