Australske ministre kalder Djokovic-afgørelse 'i befolkningens interesse'

Den australske regering slår fast, at den uvaccinerede Novak Djokovic udgjorde en sundhedsrisiko for landet.

Australiens premierminister, Scott Morrison, glæder sig over, at det sidste punktum nu er sat i Novak Djokovic' visumsag, hvor det blev afgjort, at serberen skal forlade landet. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Den australske regering mener, at sagen omkring tennisstjernen Novak Djokovic har fået den korrekte afslutning.

Søndag besluttede tre dommere, at immigrationsminister Alex Hawke har ret til at inddrage Djokovics visum med henvisning til, at den uvaccinerede serber udgør en sundhedsrisiko for Australien.

- Jeg byder domstolens enstemmige afgørelse i at opretholde min beslutning om at inddrage Novak Djokovics visum i henhold til immigrationsloven velkommen, siger Alex Hawke ifølge avisen The Age i en udtalelse.

- Australiens stærke politik om at beskytte grænserne har skabt tryghed under pandemien.

- Det har resulteret i en af verdens laveste dødsrater, bedste økonomiske genopretninger og højeste vaccinationsrater, siger ministeren.

Beslutningen er 'i befolkningens interesse'

Også Australiens premierminister, Scott Morrison, bifalder rettens afgørelse, der betyder, at Djokovic har fået inddraget sit visum, dagen før Australian Open går i gang.

Gennem halvanden uge har sagen fået stor bevågenhed i Australien, hvor Djokovic både har haft tilhængere og modstandere.

Australiens premierminister, Scott Morrison, mener, at beslutningen er truffet i befolkningens interesse, og at det nu er tid til at komme videre. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)

- Beslutningen blev truffet af sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige årsager og for at opretholde ro og orden, hvilket var i befolkningens interesse, siger Scott Morrison ifølge The Age i en udtalelse.

- Nu er det tid til at komme videre med Australian Open og nyde at se tennis hen over sommeren, siger han.

På Jordens sydlige halvkugle er det i øjeblikket sommer.

Novak Djokovic ankom til Australien i midten af sidste uge, efter at han havde fået medicinsk dispensation til at opholde sig i landet. Alligevel blev han nægtet indrejse i lufthavnen og sendt på et karantænehotel.

Herefter begyndte halvanden uges juridisk kamp for at få lov til at blive i landet.

En dommer gav undervejs serberen ret til at opholde sig i Australien, inden immigrationsministeren gik ind i sagen.

Novak Djokovic har vundet Australian Open ni gange - blandt andet i 2019, 2020 og 2021. Med søndagens afgørelse står det klart, at grand slam-turneringen bliver uden den forsvarende mester.

Verdensetteren er selv skuffet efter afgørelsen, der betyder, at han ikke kan stille op i Australian Open.

- Jeg vil nu tage mig noget tid til at få ro og komme mig, før jeg kommer med yderligere kommentarer end disse, lyder det fra Djokovic til avisen The Age.

- Jeg er utrolig skuffet over domstolens beslutning om at afvise min ansøgning om en juridisk gennemgang af ministerens beslutning om at inddrage mit visum, hvilket betyder, at jeg ikke kan blive i Australien og deltage i Australian Open.

/ritzau/

Djokovic på Melbourne Park i Melbourne for tre dage siden, hvor han fortsat troede på deltagelse i dette års Australian Open, han har vundet hele ni gange i sin karriere. (Foto: © DIEGO FEDELE, Ritzau Scanpix)