Avis: EU vil fordele flygtninge efter kvoter

EU-Kommission er klar med flygtningekvoter, som med garanti vil give ballade.

Sidste år søgte 626.065 personer asyl i EU. (Foto: MARIO LAPORTA © Scanpix)

Flygtninge, som ankommer til EU, skal fordeles mere ligeligt mellem medlemslandene, mener EU-Kommissionen.

Debatten om den skæve fordeling af flygtninge i EU er blusset op igen på grund af flygtningekrisen i Middelhavet.

Den britiske avis The Guardian skriver, at Kommissionen på onsdag vil præsentere et kvotesystem, der skal sikre, at alle 28 EU-lande løfter en del af byrden.

Lovlig indrejse

Udspillet fra EU lægger op til, at flygtningene skal fordeles efter forskellige kriterier - såsom medlemslandenes økonomiske formåen og arbejdsløshed.

Samtidig vil EU øge flygtninges mulighed for lovligt at rejse ind i Europa - uden de behøver betale menneskesmuglere, oplyser BBC.

Kvote-tanken kommer på bordet samtidig med, at EU forsøger at få FN's sikkerhedsråd til at godkende brug af militær magt mod menneskesmuglernes både ud for Libyens kyst.

Sværere end militær aktion

Den militære aktion er yderst problematisk - både logistisk og militært. Men den vil være nemmere at udføre end at få de 28 EU-lande til at enes om et kvotesystem for flygtninge, skriver The Guardian i en analyse.

Få emner kan splitte EU som immigration, og derfor bliver det mildt sagt op ad bakke at få en aftale om en mere lige fordeling af flygtninge på plads.

Tilhængerne af kvoter tæller de umiddelbart udsatte lande, når det gælder flygtningestrømmen - Italien, Grækenland og Malta - samt flere af de lande, som ender med at huse flest flygtninge: Tyskland, Sverige og Østrig.

På modstanderholdet finder man lande, hvor regeringerne er presset af indvandrerkritiske og/eller EU-kritiske tendenser: Storbritannien, Frankrig, Holland og Danmark.

Dertil kommer de fleste østeuropæiske lande, som har det fint med tingenes nuværende tilstand, hvor de modtager meget få flygtninge.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0