Avis: Hemmelig rapport fik paven til at trække sig

Man finder både hemmelige netværk og massivt misbrug af penge i Vatikanet. Det er en del af forklaringen på, at Pave Benedikt den 16. har trukket sig. Det skriver en italiensk avis.

Pave Bendedikt den 16. trak sig blandt andet tilbage på grund af en hemmelig rapport. Der skriver en italiensk avis. (Foto: © Serena Cremaschi, Scanpix)

Da Pave Benedikt den 16. tidligere på måneden trak sig tilbage, sagde han, at beslutningen var truffet på grund af hans høje alder.

Men den italienske avis La Repubblica skriver nu, at der også er en anden årsag til, at den katolske kirkes overhoved siger stop.

Ifølge avisen afleverede tre kardinaler en hemmelig rapport til paven i slutningen af 2012. Rapporten er blevet lavet i forbindelse med sagen om pavens butler, der gav hemmelige dokumenter til en journalist.

Ifølge rapporten er Vatikanet præget af hårde magtkampe mellem forskellige netværk. Et af disse netværk skulle blandt andet fokusere på overtrædelser af kirkens regler om sex og penge.

Afpresning

La Republica skriver blandt andet, at der findes et homoseksuelt netværk i Vatikanet. Netværket har betydet, at højtstående personer fra den katolske kirke er blevet udsat for afpresning fra personer uden for Vatikanet.

Samtidig skulle der ifølge avisen ske et misbrug af Vatikanets penge.

Der er endnu ikke sat navn på, hvem afpresserne skulle være, ligesom avisen ikke kommer ind på, hvor store pengesummer, der er blevet misbrugt i Vatikanet.

Ny pave i marts

Vatikanets talsmand ønsker ikke at kommentere avisens historie. Han vil ikke heller ikke forholde sig til La Republicas oplysning om, at rapporten lige nu ligger i et pengeskab i Vatikanet.

Her bliver den ifølge avisen liggende, indtil der er fundet en ny pave.

Valget af Pave Benedikts afløser sker formentlig i løbet af marts måned.