Avis om forsvunden journalist: Saudi-Arabien fjernede optagelser fra konsulat

Jamal Khashoggi, der var kritisk over for styret i Riyadh, har været væk i over en uge.

Et overvågningskamera fangede Jamal Khashoggi, da han gik ind på konsulatet i Istanbul. Han er ikke set siden. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Den dag en saudiarabisk journalist forsvandt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, blev optagelser fra konsulatets overvågningskameraer fjernet.

Samtidig blev konsulatets tyrkiske medarbejdere bedt om at tage en fridag.

Det skriver den britiske avis The Guardian, der har oplysningerne fra tyrkiske myndigheder.

Den saudiarabiske dissident og journalist Jamal Khashoggi har været væk, siden han den 2. oktober gik ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby.

Her skulle han have ordnet nogle dokumenter, fordi han skulle giftes med sin kæreste, der ventede uden for konsulatet. Men Khashoggi er aldrig kommet ud igen.

Kendt kritiker

Saudi-Arabien hævder, at han har forladt konsulatet, men det kan ingen bekræfte.

59-årige Jamal Khashoggi er kendt som en kritiker af styret i Saudi-Arabien og har de seneste år levet i eksil i Washington i USA af frygt for forfølgelse.

Tyrkiske embedsmænd mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at journalisten kan være blevet dræbt på konsulatet af en særlig gruppe, der var sendt fra Riyadh til Istanbul.

Ifølge The Guardians oplysninger brugte efterretningsagenter, som menes at stå bag Khashoggis forsvinden, flere timer i den saudiske generalkonsuls hjem nær konsulatet, før de kørte til lufthavnen i en konvoj bestående af seks biler.

En af bilerne menes at have transporteret Jamal Khashoggi eller hans lig.

Detaljer om fly

Detaljer om de fly, der blev brugt til at flyve 15 saudiarabiske embedsmænd fra Riyadh til Istanbul, er også blevet bekræftet, skriver The Guardian.

To fly, der ofte bruges til at transportere medlemmer af den saudiarabiske regering, landede i Istanbul den 2. oktober - dagen for Khashoggis forsvinden - og forlod Tyrkiet igen samme aften.

Et af flyene fløj til Kairo, mens det andet fløj til Dubai. Efterfølgende fløj begge fly videre til Riyadh.

Tyrkiske efterforskere mener ifølge The Guardian, at de savnede optagelser fra konsulatets overvågningskameraer var om bord på et af flyene.

Tyrkiet skruer ned for anklager

Den britiske avis skriver, at de tyrkiske myndigheder har skruet mærkbart ned for anklagerne mod styret i Saudi-Arabien i sagen om Jamal Khashoggi.

De første dage efter journalistens forsvinden langede Tyrkiet hårdt ud efter Saudi-Arabien, som mere eller mindre direkte blev anklaget for at have myrdet systemkritikeren.

Nu siger en talsmand for Tyrkiets præsident, at "den saudiske stat ikke er under anklage". Samtidig skriver en regeringstro avis, at efterforskningen har skiftet retning, så den fokuserer på, at Jamal Khashoggi kan være smuglet ud af landet i live.

Journalistens forlovede har i dag bedt USA's præsident, Donald Trump, om hjælp til at kaste lys på sagen, skriver nyhedsbureauet AP.

/DR Nyheder/